På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Var finns jobben 2026?

Var finns jobben 2026?

Ibland kan det vara svårt att veta vad man vill göra i framtiden. Tack och lov har Arbetsförmedlingen en jobbprognos där du kan se vilka yrken som är bristyrken kommande år och för vilka yrken det råder balans på arbetsmarknaden. Kanske kan det vara ett bra sätt att undersöka de möjligheter som finns och om något passar dig!

Den nyligen publicerade prognosen visar bland annat de yrken där det saknas arbetskraft på ett och fem års sikt. Går du i tankar att söka en utbildning som ska ta dig ut på arbetsmarknaden eller tycker du det är dags att sadla om och testa något nytt? Här är yrkena att satsa på!

De kommande 5 åren förväntas utbildade Systemvaruanalytiker och IT-arkitekter, Mjukvaru- och systemutvecklare, Läkare, Barnmorskor, SpecialistsjuksköterskorSjuksköterskor, Tandläkare, Lärare, Förskollärare och Civilingenjörer att saknas på arbetsmarknaden. Samtliga yrken kräver en utbildning via högskolan.

Bland de yrken där en gymnasieexamen är tillräcklig som behörighet finns Medicinska sekreterare och vårdadministratörer, Personliga assistenter, Undersköterskor, Byggnads- och ventilationsplåtslagare, Träarbetare och snickare, Elektriker, Kockar och kallskänkor, Hovmästare och servitörer, Svetsare och gasskärare samt Lokförare

 

Elin sammanfattar:
Efter en pandemi kan det kännas svårt att nå arbetsmarknaden. Kanske är det första gången du söker jobb eller också är det dags att söka ett nytt. Pandemin har ändrat prognosen. En del yrken som var aktuella innan covid-19 är mindre aktuella idag. Däremot kommer yrken, inom till exempel sjukvården, att vara högaktuella även en tid framåt. Andra yrken som behöver kompetens, och som sökte kompetens redan innan pandemin, är till exempel elektriker, snickare och lärare. Pandemi, digitalisering och ständig utveckling bidrar dessutom till att nya yrken skapas hela tiden. 

Ett tips är att kika på yrkeshögskolans utbildningar. Utbildningar via yrkeshögskolan startar bara om det råder kompetensbrist på arbetsmarknaden. 

På Framtid.se kan du läsa mer om olika yrken och utbildningar. 

Missa inte Arbetsförmedlingens jobbprognos för att undersöka var jobben finns fram till och med år 2026. 

Lycka till!


Källor: Arbetsformedlingen.se