På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Ansökan till universitet

Ansökan till universitet

Snart är det dags att söka till landets universitets- och högskoleutbildningar. Sista ansökningsdag är den 15:e april, så det finns fortfarande gott om tid. Eftersom utbudet är otroligt stort så kan det kännas som en omöjlig uppgift att få fram relevanta kurser eller hitta en hel utbildning som man är intresserad av. Därför tänkte jag med detta inlägg tipsa om hur du kan göra för att hitta de utbildningar som passar dig! 

Det finns en rad verktyg online som du kan ta hjälp av för att hitta vilken typ av utbildning som kan passa dig. Om du inte alls vet vad du är intresserad av att plugga kan det vara klokt att börja med ett test, för att reda ut ungefär i vilken riktning du bör söka dig. Exempel på sådana tester hittar du här:

 1. SACO, Sveriges organisation för akademiker, har ett personlighetsttest som kan hjälpa dig att hitta en spännande utbildning. Du hittar testet här
 2. Vår systersida, GymnasieGuiden.se, har ett användbart test, även om det är för gymnasievalet. Kolla in det här

 

Ett annant sätt att hitta en intressant utbildning, är att undersöka hur den framtida arbetsmarknaden förväntas se ut. I somras sammanställde SACO sina prognoser för de kommande åren på arbetsmarknaden i en rapport. Bland de yrken som de förväntar ha hög efterfrågan hittar vi bland andra gymnasielärare, biomedicinsk analytiker, sjukgymnast, statistiker och tandläkare. Bland de som förväntas vara i balans, ser vi yrken som ekonom, jurist, arkitekt, civilingenjör och socionom.

Det finns även en del yrken där det förväntas bli svårt att få jobb, och till denna kategori hör yrken som optiker, samhällsvetare, kommunikatör och beteendevetare.

Om fem till tio år beräknas det finnas goda chanser till jobb inom följande yrken:

 1. Arbetsterapeut
 2. Arkitekt
 3. Audionom
 4. Barnmorskor
 5. Biomedicinsk analytiker
 6. Betongarbetare
 7. Bilmekaniker
 8. Civilingenjörer, bygg och anläggning, maskin
 9. CNC-operatörer
 10. Datavetare
 11. Förskollärare
 12. Golvläggare
 13. Ingenjörer och tekniker inom elektronik och teleteknik
 14. Kockar
 15. Läkare
 16. Lärare i grundskolan
 17. Mjukvaru- och systemutvecklare
 18. Sjuksköterskor
 19. Skolledare
 20. Speciallärare, Specialpedagog
 21. Statistiker, Matematiker
 22. Tandsköterskor
 23. Undersköterskor

Ett annat sätt för att hitta en spännande utbildning, är att prova sig fram. Du kan ofta söka enskilda, fristående kurser vid ett lärosäte, och ofta finns det även distanskurser. Du kan exempelvis söka en kurs inom samhällsvetenskap, en inom ekonomi och en inom matematik, och på så vis få en inblick i studentlivet och hur det är att plugga inom olika områden ifall du känner dig osäker. 

Lycka till med ditt val! Kom ihåg att du har allt att vinna på att söka, så även om du är osäker på vad och om du vill läsa till hösten, sök ändå. Du behöver inte tacka ja till en plats, så det ger dig bara extra valmöjligheter. En sista sak som jag också vill poängtera, är att det finns ett mycket bra komplement till högskolestudier, nämligen Yrkeshögskolan. Med en yrkeshögskoleutbildning får du en specialiserad yrkesutbildning, och därmed är du i princip garanterad att få ett spännande jobb. En YH-utbildning pågår i mellan 1 - 2 år vanligtvis.

Slutligen vill jag också tipsa om de två senaste inläggen här på bloggen. De tar upp olika aspekter av utbildning, och det kan vara bra att kolla in dem för att få igång tankarna ännu mer kring ditt utbildningsval. 

Lycka till med ditt utbildningsval!