Jobbmöjligheter för högskoleutbildade i tuffa tider

Jobbmöjligheter för högskoleutbildade i tuffa tider

Sverige är nu, våren 2023, på väg mot en lågkonjunktur och därmed kan arbetslösheten förväntas stiga, men trots en avmattning i ekonomin förblir efterfrågan på välutbildade mycket stark. Yrkesområden som hälso- och sjukvård, pedagogik och IT förväntas erbjuda goda anställningsmöjligheter på både kort och lång sikt.

Anställningsmöjligheterna är goda inom många yrken som kräver en högre utbildning, med särskilt stort behov finns inom hälso- och sjukvård, pedagogik och Data/IT.

En högre utbildning ökar möjligheterna på arbetsmarknaden menar Kerstin Eriksson, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen (AF).

- I och med att konjunkturen försvagas kan det vara lämpligt att fortsätta studera. När studierna är avslutade och man är redo att ta sig an arbetsmarknaden är chansen stor att ekonomin återigen är på uppgång, säger Kerstin Eriksson.

De som funderar på att söka utbildning bör verkligen göra det och ta chansen att börja studera. Sista dagen att ansöka till höstens svenska högskole- och universitetsutbildningar blir den 17 april 2023.
Tips! Kom ihåg att välja utbildning med både känsla och förnuft.

Exempel på yrken med förväntad liten konkurrens om jobben i Sverige 2026

Ingenjörsyrken

Läkare

Lärare

Mjukvaruutvecklare/mjukvarudesigner

Systemutvecklare

Sjuksköterskor

Systemanalytiker/systemadministratör

IT-arkitekter


Exempel på yrken med förväntad stor konkurrens om jobben 2026

Banktjänsteman

Fastighetsmäklare

Finansanalytiker

Investeringsrådgivare

Fotograf

Informatör

Kommunikatör

PR-specialist

Musiker

Sångare

Tonsättare/kompositör
 

Källa: Arbetsförmedlingen