Jobb som inte fanns.. Genrebild - reportage från framtid.se

Jobb som inte fanns..

Att arbetsmarknaden förändras det är inget nytt. Nya jobb skapas och gamla försvinner.
Det i sin tur kan göra utbildning och yrkesval ännu knepigare. Det är svårt att välja bland yrken som inte ännu existerar, eller kanske ännu värre – välja att utbilda sig till ett yrke som inte kommer att behövas om några år?

För bara några år sedan blev Zumba den senaste fitness trenden för både kvinnor och män, alla ville delta i den nya träningsformen. En konsekvens av det blev att de flesta gym världen över idag har anställda Zumbainstruktörer. Zumbainstruktör är bara ett exempel på yrken som tidigare inte funnits och idag är relativt vanliga.

Våra förändrade attityder och syn på miljön har också påverkat vilka yrken som idag behövs och som inte fanns förr. Så som Ingenjörer och tekniker som arbetar med vindkraft som en alternativ energikälla.

Ingen kan veta säkert vilka yrken som kommer att skapas i framtiden. Det vi säkert vet är att en mängd nya jobb kommer att finnas som vi idag kan ha svårt att tänka oss. Något som är avgörande för framtidens jobb är vilka framsteg som sker inom teknik och innovation samt andra yrken som skapas för att tillgodose den föränderliga värld som vi lever i.


Här är flera jobb som inte existerade för 30 år sedan

Zumbainstruktör
Distansare - diverse olika yrkeskategorier som arbetar på distans, sittandes på ett kontorshotell eller hemifrån.
GIG-manager
VR-utvecklare
Vertikalodlare
Drönarpilot
DAN-coach
Nutritionist
SEO specialist
Vindkrafttekniker
Applikationsutvecklade
Webbutvecklare
Bloggare
Genetiker
Social Media Manager
Informationsarkitekt
UX-designer
Flertal yrken inom Miljö

 

Reportage från framtid.se