Back-end utvecklare
Spela filmen

Back-end utvecklare

Som Backend-utvecklare arbetar du med att programmera t ex. webbsidor, hantera servers, databaser och applikationer. Är du en kreativ problemlösare och vill arbeta med att webb-programmering så kan detta yrke vara helt rätt för dig!

Back-end är en kombination av teknik och programmering som körs i bakgrunden och som interagerar med det som syns för besökaren på t ex. en webbsida. Det är viktigt att du har känlsa för logiskt tänkande eftersom back-end handlar om att skapa kod som på ett effektivt och rationellt sätt utför de kommandon som anges av t ex. en besökare på en webbsida. 

Som Backend-utvecklare kommer du spela en avgörande roll i ett team av webbutvecklare genom att lägga grunden för en Frontend-utvecklarens jobb.

Vem gör vad i ett team av webbutvecklare?
Back-end utvecklare ansvarar för teknik och programmering som sker i bakgrunden och de använder sig av olika dataspråk, t ex. ASP .NET MVC, C#, CMS, SQL – Azure, WEB.API, GIT.
Front-end utvecklare programmerar på användarsidan och de jobbar främst i JavaScript, HTML och CSS.
Fullstack-utvecklare kan skriva kod för båda.

Yrkesroller/arbetstitlar som utbildade back-end utvecklare kan ha är bland annat:

Utbildning

Utbildningar till back-end utvecklare finns i första hand inom yrkeshögskolan. Relevanta utbildningar finns även på högskolenivå (högskolor och universitet) och hos privata utbildningsanordnare.
Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans nationella program, bland anat på Teknikprogrammet men även på Naturvetenskapsprogrammet och på El- och energiprogrammet (i första hand på inriktningen Dator- och kommunikationsteknik).

Framtidsutsikter

Med utbildning till back-end utvecklare kommer dina möjligheter att få jobb vara mycket goda, detta eftersom för många branscher är det helt avgörande att hitta nya medarbetare med IT-kompetens.

Visa mer
Visa mindre

533 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.