EU-jobb

EU-jobb

EU är en förkortning som står för "Europeisk Union". EU-institutionerna är arbetsgivare till cirka 40.000 anställda från de olika EU-länderna.

Hur får man då ett jobb på en av EU-institutionerna? Det är Europeiska rekryteringsbyrån Epso, som anordnar uttagningsproven.

Personalkategorierna är många, bland annat: handläggare, tolkar, översättare och sekreterare.


Inom EU-institutionerna förkommer det olika anställningsformer:

  • fasta anställningar
  • kontraktsanställningar
  • tillfälliga anställningar
  • uppdragsanställningar, när EU-institutionerna anlitar experter
  • praktik

Utbildning

Eftersom EU:s arbetsområden är väldigt många går det inte att med säkerhet säga att en viss utbildning skulle bana bättre väg för en EU-karriär än någon annan. Vill du vara taktisk kan du titta närmare på kvalifikationskraven för olika tjänster, praktikplatser, program och hur antagningsproven går till och sedan matcha din utbildning efter det.

Internationell erfarenhet kan vara en fördel liksom språkkunskaper på avancerad nivå i engelska och i flera andra språk.

Utbildningsvägar till en EU-karriär är alltså många och det finns stora möjligheter för dig att välja en utbildning som passar dina intressen och förutsättningar. Exempelvis kan man läsa Kandidatprogram i Freds- och Utvecklingsstudier på Uppsala Universitet.

Praktik är ett spännande sätt att få kunskap, praktisk erfarenhet och knyta kontakter. Ersättning utgår normalt inte utan det gäller att försöka få stipendium.

Genomgående krav är i de flesta fall pågående studier på lägst magisternivå och för det mesta goda språkkunskaper i engelska. Praktikprogrammens längd varierar, oftast mellan två till sex månader. 

Övrigt

EU:s rekryteringsbyrå Epso är den första anhalten för dig som vill jobba för EU.

På Epso's hemsida kan du läsa bland annat om urvalsförfarandet och få råd om hur du kan förbereda dig inför uttagningsproven. Uttagningsproven består av en rad tester vars syfte är att bedöma de sökandes kompetens och välja ut de som bäst just för det aktuella jobbet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.