Vad är EU-kommissionen och hur fungerar den?
EU-kommissionen är en av Europeiska unionens viktigaste institutioner. Den består av 28 EU-kommissionärer – en från varje medlemsland – som tillsammans arbetar för att ta fram lagförslag och säkerställa att medlemsländerna följer EU:s gemensamma regler. Kommissionärerna utses vart femte år i samband med valet till Europaparlamentet.
EU-kommissionärer företräder hela EU – inte sina hemländer
En vanlig missuppfattning är att EU-kommissionärerna representerar sina hemländer, men så är inte fallet. De ska arbeta för hela EU:s bästa och agera oberoende av nationella intressen. Sveriges nuvarande EU-kommissionär har ansvar för migrations- och inre säkerhetsfrågor.
Så utses Sveriges EU-kommissionär
Det är den svenska regeringen som föreslår vem som ska bli Sveriges representant i EU-kommissionen. En person kan bli omvald och sitta som EU-kommissionär under flera mandatperioder, förutsatt att den får fortsatt stöd.
EU-kommissionens ordförande har det övergripande ansvaret
Ordföranden för EU-kommissionen nomineras av medlemsländernas stats- och regeringschefer. Den formella utnämningen sker genom en omröstning i Europaparlamentet. Kommissionsordföranden ansvarar för att fördela olika sakfrågor och ansvarsområden mellan kommissionärerna.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
För att bli EU-kommissionär krävs både politiskt engagemang och högre utbildning från högskola och universitet inom områden som exempelvis statsvetenskap, europavetenskap och juridik.
Forskning inom europeisk politik, regionalism, invandringspolitik och terrorism är viktiga frågor. Goda språkkunskaper i engelska, franska och spanska är mycket meriterande.
Länktips
- Europeiska kommissionen
- Regeringskansliet - Sverige i EU

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret