EU-kommissionär

EU-kommissionär

Vid EU-kommissionen i Bryssel arbetar 28 EU-kommissionärer, en från varje EU-land. De utses var femte år i samband med att det varit val till Europaparlamentet. EU-kommissionen föreslår nya lagar och kontrollerar att medlemsländerna följer de gemensamma lagarna och reglerna.

Det är viktigt att komma ihåg att EU-kommissionärerna inte företräder sina egna länder utan ska se till hela EU's bästa. Vår nuvarande svenska EU-kommissionär ansvarar för migrations- och inre säkerhetsfrågor.

Den som är utsedd till EU-kommissionär kan sitta kvar i flera perioder. Det är vår svenska regering som föreslår vem som blir EU-kommissionär från Sverige.

EU-kommissionens ordförande nomineras däremot av medlemsländernas stats- och regeringschefer och utses formellt via en omröstning i EU-parlamentet. Kommissionsordföranden är sedan ytterst ansvarig för att fördela ansvaret för olika frågor bland de övriga EU-kommissionärerna. 

Utbildning

För att bli EU-kommissionär krävs både politiskt engagemang och högre utbildning från högskola och universitet inom områden som exempelvis statsvetenskap, europavetenskap och juridik.

Forskning inom europeisk politik, regionalism, invandringspolitik och terrorism är viktiga frågor. Goda språkkunskaper i engelska, franska och spanska är mycket meriterande. 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.