Hitta ditt drömjobb! Genrebild - reportage från framtid.se

Hitta ditt drömjobb!

Är det dags för dig att söka jobb? 

Enligt Arbetsförmedlingens jobbprognos väntas yrken som barnmorska, sjuksköterska, lärare, ingenjör, systemutvecklare, svetsare, snickareelektriker och undersköterska vara yrken med stora möjligheter till jobb. Fram till och med 2025 saknas kompetens inom en rad olika yrken och dessa är några av dem.

Om du vill studera till barnmorska, sjuksköterska, lärare, ingenjör eller systemutvecklare kan du göra det via högskolan. Gemensamt för alla högskoleutbildningar är att dessa är minst tre år långa och kräver behörighet för ansökan. Behörig till högskolan är du om du har slutbetyg från gymnasiet med betyget godkänt i kurser motsvarande minst 2 250 gymnasiepoäng. Saknar du slutbetyg från gymnasiet kan du komplettera med kurser från t.ex. Komvux. En del utbildningar kräver dessutom särskild behörighet vilket innebär ett godkänt betyg i mer specifika kurser. Vad som gäller för respektive utbildning kan du läsa mer om hos utbildningssamordnaren.  

Tror du att ett yrke som t.ex. svetsare, snickare, elektriker eller undersköterska passar dig bättre? Dessa yrken kräver en godkänd gymnasieexamen från respektive yrkesprogram eller en motsvarande examen från en utbildning via t.ex. yrkeshögskolan. En fördel med yrkeshögskolan är att enbart utbildningar som efterfrågas av näringslivet startar. Det vill säga att möjligheten till ett jobb efter examen också ökar. Dessutom är yrkesutbildningarna ofta kortare än en utbildning via t.ex. högskolan. 
 
Har du inte hittat ditt drömjobb ännu kanske något av ovanstående kan passa dig? På framtid.se kan du läsa mer om respektive yrke och den utbildning som krävs för just ditt drömyrke. 

Elin sammanfattar:
Arbetsmarknaden är i ständig förändring. Inte nog med att antalet arbetstagare inom befintliga yrken svajar så tillkommer nya yrken hela tiden. Yrken som varit självklara förr kan vara mindre förekommande idag samtidigt som utvecklingen bidrar till att nya yrken etablerar sig på arbetsmarknaden. I takt med teknikutveckling och digitalisering har ett flertal yrken automatiserats, flyttats från verkliga miljöer till digitala miljöer samt skapat utrymme för nya professioner. 

Det är svårt att säga vilka yrken som är framtiden och vilka som mer eller mindre kommer försvinna. Oavsett är yrkesprognosen ett sätt för dig att få en uppfattning om vilka yrken som trendar just nu och vilka som saknar utbildad arbetskraft. Med någon av ovanstående utbildningar får du med största sannolikhet ett arbete efter avslutade studier. På framtid.se kan du läsa mer om olika yrken och dess prognos på arbetsmarknaden.  

Lycka till i jakten efter ditt drömjobb!

Källor: Arbetsförmedlingen.se

 

Reportage från framtid.se