På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

"Femtio elva" sätt att studera på..

"Femtio elva" sätt att studera på..

Det finns många olika ställen att studera vid och diverse olika sätt att studera på och alla de är bra ("förutom de dåliga" :)
 
De mest kända av studieformer som finns i Sverige är förskolor (inklusive förskoleklass som ofta kallas för "6-års verksamhet"), grundskolor och grundsärskolor, gymnasieskolor och gymnasiesärskolor, folkhögskolor, SFI (svenska för invandrare), yrkeshögskolor, Komvux och Särvux, högskolor/uiversitet. Man kan studera även på olika Studieförbund, genom Arbetsförmedlingen - arbetsmarknadsutbildningar, delta i en arbetsplatsförlagd utbildning och kombinera "reguljära" studier med självstudier i samma eller i andra ämnen/kunskapsområden.

Det finns även möjlighet att studera på kommunala kulturskolor, gå diverse kurser via föreningar, ex. via intresseföreningar eller fackförbund, dessutom kan man alltid bedriva självstudier med eller utan inslag av individuell undervisning med privat lärare eller läxhjälpare. Hen som har skaffat sig kunskaper mestadels genom självstudier kallas för en autodidakt.

En relativt ny studieform som infördes i Sverige, är KKU - Konst- och Kulturutbildningar

Yrkeshögskola är också en relativt ny studieform som tidigare hette KY (kvalificerade yrkesutbildningar).

Man kan också studera inom flera olika studieformer samtidigt.

Har man skaffat sig kunskaper inom de ämnena som läses inom reguljär undervisning (i grundskole- eller gymnasiekurser) kan man få betyg genom prövningar. Har man kunskaper i praktiska ämnen och behöver få dokument på sina kunskaper och/eller färdigheter, kan man få dem genom en sk. validering.

Länktips
fragasyv.se/info/provning - info om prövningar
framtid.se/bloggar/vad-ar-gymnasiekompetens
framtid.se/studier - info om olika studieformer
myh.se - inom Validering inom Yrkeshögskolan
myh.se - Validering synliggör det du lärt dig, även vid sidan av formella studier