På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Populäraste studiedestinationer utomlands

Populäraste studiedestinationer utomlands

Många svenskar läser utomlands, oftast ett år efter grundskolan eller mellan årskurserna på gymnasiet och/eller som utbytesstudent (utbytesår eller termin). Ibland görs det även när man läser på en svensk högskola/universitet eller så läser man hela sin utbildning på eftergymnasial nivå utomlands.
Det finns alltså många olika varianter på utlandsstudier inklusive kortare eller längre språkresor där man i första hand läser landets språk, men även lär sig mycket om geografi, kultur och historia.

Men vart, till vilka länder, åker svenskarna för att studera?
Svar på den frågan finner du nedan.

1. USA befinner sig på position nummer Ett när det gäller antal svenskar som läste utomlands under åren 2016-2017. I toppen på "poppis-listan" för svenska studenter i USA ligger Santa Monica College och som nummer två hittar vi Santa Barbara City College;
2. På andra plats finner vi Storbritannien - flest svenskar fanns i Skottland: på University of Edinburgh, något färre på University of Glasgow och ännu lite färre studerade på University of Aberdeen;
3. Australien tar "bronsmedaljen" som tredje i ordningen av länder med flest studerande svenskar under åren 2016-2017;
4. Spanien - den mest populära skolan för svenskar i Spanien verkar vara Speakeasy Language School;
5. Polen - av de svenskar som läser i Polen så studerar flest på Medical University of Gdansk, men även på Wroclaw Medical University;
6. Danmark - det mest populära lärosätet för svenskarna i Danmark är Handelshöjskolen i Köbenhavn; på andra plats kommer Kongelige Danske Kunstakademi och på tredje - Köbenhavns Universitet;
7. Tyskland
8. Frankrike
9. Nederländerna (Holland)
10. Norge
11. Japan.

Dock åker svenskarna för att studera även i andra länder, ex. på Riga Stradins University i Lettland, där ca  400 svenskar varit studerande under åren 2016-2017 och på Nanyang Technological University i Singapore där man under samma period kunnat hitta ca 225 studerande svenskar.

Vilka slutsatser kan man dra av den statistiken?

  • Man kan konstatera att de flesta svenskar, vilket inte alls är förvånande, studerar i de "stora" engelsktalande länderna som USA, Storbrittanien och Australien.
  • Läkarutbildningar i Östeuropa (i första hand i Polen) och i Norge och Danmark är fortsatt populära bland svenskarna och kanske kan det vara lite lättare att komma in på dessa utbildningar än det är i Sverige.
  • Svenska studenter väljer i större utsträckning att läsa på de skolor utomlands där de slipper betala terminsavgifterna, exempelvis  i Storbritannien där de 3 populäraste lärosätena ligger i Skottland, där svenskar fortfarande kan studera gratis (uppgift från december 2017).

Källa: www.csn.se.