På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Reservdelsansvarig
Spela filmen

Reservdelsansvarig

Intresse för bilar, service och försäljning är en bra grund för att bli reservdelsansvarig. Med hjälp av datorn söker man fram de rätta reservdelarna och säljer dem till kunderna.

Om man arbetar på en bilverkstad går jobbet i stort ut på att serva fordonsmekanikerna med reservdelar. Man behöver då känna till hur en mekaniker jobbar för att kunna ge bästa möjliga hjälp. I tillbehörsbutiken säljer man reservdelar och fordonstillbehör till kunder. Kunskaper om fordon är till stor nytta, eftersom man måste kunna ge kunden råd om hur delarna ska användas.

Eftersom man arbetar med försäljning är det också mycket viktigt att ha ett intresse av att ge kunden god service.

Ett viktigt hjälpmedel i yrket är datorn, där man har en katalog över reservdelarna. Det blir allt vanligare att man skriver in fordonets registreringsnummer och söker fram delar utifrån det. I datorn registrerar man också beställningar av delar från mekaniker och kunder. Man registrerar även tillbehör och reservdelar när de kommer till lagret.

I arbetet kan ingå att ta emot order, beställa varor, ta emot och packa upp gods. Även kassatjänstgöring och vissa administrativa arbetsuppgifter kan ingå i arbetet.

Utbildning

Utbildning från Fordonsprogrammet på gymnasiet är en merit för en blivande reservdelsspecialist. Dessutom är det en fördel att ha tidigare erfarenheter från försäljnings- eller annat servicearbete.

Lämpliga vuxenutbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Har du gott siffer- och ordningssinne, kan fordonsdetaljer och tycker om att ge god service åt kunder och/eller verkstadsfolk? Bra servicekänsla och kundfokus är också viktiga egenskaper för att lyckas som reservdelsförsäljare.

Arbetsplats

På en bilverkstad servar reservdelsförsäljaren även mekanikerna med reservdelar.

Visste du att...?

... Midsommarhelgen i Sverige är den värsta trafik-helgen på hela året, med störst risk för långa trafikköer på vägarna och mycket förhöjd risk för trafikolyckor. Detta pga att många bilar kommer ut på vägarna samtidigt, för att förare har bråttom och en del förare tyvärr är påverkade av alkohol, läkemedel, narkotika eller är för trötta för att kunna köra bil på ett säkert sätt.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.