Swecon

Swecon

Uppdrag: - Att få de stora maskinerna att gå
Jonas Abrahamsson är servicetekniker på Swecon. Jonas jobbar med att serva de högteknologiska anläggningsmaskinerna från Volvo.

Vad innebär ditt jobb på Swecon?
– Jag har ett stort ansvar gentemot kunder och deras maskiner. Jag är deras trygghet när maskinerna stannar. De är väldigt beroende av att deras maskiner går hela tiden och har inte tid/ råd med maskinstopp. Kunderna är alltid tacksamma för all hjälp – det är roligt att kunna vara specialist.

Hur ser en vanlig dag ut?
– 07.00 sitter jag i servicebilen på väg till olika serviceuppdrag och reparationer. Börjar först med felsökning, har man delar med sig så lagar man direkt, annars beställer man via verkstaden och så åker man vidare från jobb till jobb. Om man jobbar inne på verkstaden är det oftast jobb som tar längre tid än en dag att laga, en trasig motor, växellåda, hydraul- pump, byta busningar o tappar i aggregatet och montera utrustningar på nya maskiner som ska till kund. Det är inte bara mekaniskt jobb, stora delar sker genom digital information så datorn används hela tiden.

Hur fick du jobbet på Swecon?
– Jag gick fordonsprogrammet på gymnasiet och hade min praktik på Swecon, jag passade på att jobba på alla lov och lediga skoldagar.

Vem passar för rollen som servicetekniker?
– En tjej eller kille som har stort intresse för anläggningsmaskiner, att meka och hela tiden är villig att utveckla och lära sig nya saker. Swecon ger en bra utvecklingsmöjligheter.

Hur är stämningen på ditt jobb?
– Jättebra, vi är blandade åldrar men det är positivt då man lär sig mycket hela tiden. Vi är ett bra team som ibland även träffas efter jobbet.

Vad har du för tips till en gymnasieelev som vill bli servicemekaniker?
– Ta för dig och visa framfötterna, visa ditt intresse för teknik och att du vill hugga i när du praktiserar, tveka inte att fråga om något du inte förstår eller är intresserad av. Det finns alltid möjlighet att utveckla sig inom olika områden.

Visa mer
Visa mindre