Mediasäljare

Mediasäljare

Som mediasäljare, eller mediesäljare, arbetar du med att sälja annonser eller reklamtid i digitala och tryckta medier, podd, radio och TV. I detta jobb har du nytta av att vara skicklig på att argumentera.

Att ge råd så att kunden köper rätt produkt eller tjänst ingår givetvis i rollen som mediasäljare. På sikt kan relation mellan mediasäljaren och kunden utvecklas till att mediasäljarens roll delvis övergår i att vara kundens rådgivare och samordnare, där båda parter samspelar för att nå bästa möjliga resultat. 

Mediasäljare kan ha olika roller som innesäljare, ordermottagare och orderadministratör och tillhör då försäljningsavdelningen. En innesäljare ringer aktivt runt till företagen, medan ordermottagare och orderadministratör tar emot beställningar från kunder som själva kontaktar företaget.

Mediasäljare arbetar med alla olika typer av medier som har någon form av annonsplats, oavsett om det är digitala medier eller i tryckt form.

Utbildning

De flesta som anställs har minst treårig utbildning från gymnasiet, men det är en stor fördel om du har någon form av högre utbildning eller motsvarade med inriktning på mediekunskap och marknadsföring.

Många av de större medieföretagen har ofta egen utbildningsverksamhet för sin personal. Som mediasäljare behöver du även kunna grunderna i InDesign, Illustrator och Photoshop.

Personliga egenskaper

För att arbeta som mediasäljare är det viktigt att kunna lösa problem på ett smidigt sätt. Du behöver ha välutvecklad problemlösningsförmåga samt stor social kompetens, vara tålmodig, positiv och tillmötesgående.

Arbetsplats

Några exempel på arbetsplatser är tidningsredaktioner, radio och TV-redaktioner.

Visste du att...?

... en person med sälj-kompetens kan bland annat arbeta som Demand supply planner, dvs i en yrkesroll där man kopplar samman kunskap om kunderna och om den kommersiella verksamheten med logistik och IT-lösningar.

Visa mer
Visa mindre

111 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.