Lära - kompetensutveckling

Välkommen till Lära – Ledande utbildningar inom socialt arbete och omsorg

Lära är ett av Sveriges främsta utbildningsföretag inom kompetensutveckling för socialt arbete, omsorg, skola och behandling. Vår vision är att göra världen bättre, en person i taget. Vi tror på att kunskap och kompetenshöjande insatser är avgörande för att skapa hållbara förändringar och förbättringar.

Utbildningar för socialt arbete och omsorg – Hela Sverige

Vi erbjuder ett brett utbud av utbildningar, från korta föreläsningar till längre och mer omfattande utbildningsprogram. Vi skräddarsyr även utbildningar utifrån våra kunders specifika behov och erbjuder handledning för att lösa konkreta utmaningar.

Vår verksamhet täcker hela Sverige, och vi arbetar både med externa kunder och medarbetare inom vår egen koncern. Genom att kontinuerligt följa upp och anpassa våra utbildningar säkerställer vi att alla våra insatser leder till verklig förbättring och långsiktig utveckling.

Kvalitet i utbildning – Praktik och teori i kombination

På Lära har vi ett starkt fokus på kvalitet. Vi planerar våra utbildningar i nära samarbete med våra kunder och följer noggrant upp resultaten för att säkerställa att förändring och förbättring sker. Alla våra utbildare har lång praktisk erfarenhet från branschen samt gedigen teoretisk kunskap. Denna kombination gör att vi kan leverera utbildningar som är både relevanta och praktiskt tillämpbara.

Alla våra utbildare är anställda hos Lära, vilket gör att vi kan kvalitetssäkra innehåll och pedagogik och säkerställa kontinuerlig utveckling i alla våra utbildningsinsatser.

Lära – En del av Ambea-koncernen

Lära är en del av Ambea, som driver äldreomsorg genom varumärket Vardaga och omsorg inom funktionsnedsättning, individ och familj samt skolor genom varumärket Nytida. Förutom att vi utbildar externa kunder, handleder och utbildar vi även medarbetarna inom Vardaga och Nytida. Detta skapar en positiv växelverkan där vi lär oss av våra egna erfarenheter och kan tillämpa goda exempel i arbetet med våra externa kunder. Årligen genomgår cirka 4 000 medarbetare inom Ambea utbildning via Lära.

Kontakt och mer information

För mer information om våra utbildningar, anmälan eller frågor, vänligen skicka in en intresseanmälan. Du kommer snabbt i kontakt med en utbildningsansvarig som återkopplar via mail eller telefon.

Visa mer
Visa mindre

Privata utbildningar hos Lära - kompetensutveckling

Psykisk ohälsa och missbruk - Självskadebeteende - Online

Utbildningen vänder sig till dig som i ditt arbete möter personer med självskadebeteende. Utbildningen är tre timmar och genomförs online. Vi går igenom olika typer av självskadebeteenden och vad självskadebeteendet fyller för funktion för personen. Efter utbildningen har du bland annat fått kunskap om bemötande och funktionen för olika självskadebeteenden. Inga förkunskaper krävs.

Psykisk ohälsa och missbruk - Tvångs- och ångestsyndrom

Utbildningen vänder sig till yrkesverksamma och anhöriga som kommer i kontakt med personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Utbildningen ger dig kunskaper om vad du kan göra för att förhindra onödig stress, oro och ångest. Vi tar upp olika ångestsyndrom, hur de uppstår, yttrar sig och vad du kan göra för att hjälpa personer som lider av detta. Efter utbildningen har du bland annat fått ökad kunskap och förståelse för olika ångestsyndrom, hur du bemöter personer med oro, stress och ångest. Inga förkunskaper krävs.

Psykisk ohälsa och missbruk - Psykisk ohälsa - Online

Utbildningen vänder sig till medarbetare och chefer inom LSS-verksamhet och äldreomsorg samt demensvård. Du får grundläggande kunskap om vad psykisk ohälsa är, bemötande – och hur man arbetar förebyggande. Vi tittar även på psykisk ohälsa hos barn och unga, neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, intellektuell funktionsnedsättning och äldre. Förkunskaper: Grundläggande kunskaper om de personer du jobbar med/för.

Psykisk ohälsa och missbruk - Kriminell livsstil och normbrytande beteende - online

Utbildning för dig som möter unga i risk för att hamna i kriminalitet, utanförskap eller i gäng eller som vill ge stöd till en väg ur kriminalitet. Vi tittar på vad som kan skapa svårigheter i att återta sin plats i ett vanligt samhällsliv. Vi kommer även beröra vad som gör organiserad gängkriminalitet attraktivt, och även ta del av vad avhoppare har berättat om sin väg ur kriminella gäng.

Psykisk ohälsa och missbruk - Grundutbildning i missbruk LSS

Utbildning för dig som arbetar inom LSS och alla som möter målgruppen och syftar till att ge dig mer kunskap för att du ska kunna bemöta och behandla dessa personer på ett bättre och mer anpassat sätt. Stort fokus läggs på gemensamma beröringspunkter för bemötande och behandling och hur du som jobbar inom LSS kan stötta och anpassa metoder för människor inom LSS. Efter utbildningen har du ökat din kunskap och förståelse för människor med missbruksproblematik inom LSS. Inga förkunskaper krävs. Utbildningen ges både online och på plats.

Pedagogik och metodik - Autism, perception och mat - online

Många med autism har en annorlunda perception som påverkar hur maten upplevs – både i smak, lukt och konsistens. Detta behöver vi ta hänsyn till både när vi presenterar maten och när vi serverar den. För att kunna planera hur du vill ge stöd kring matsituationen och skapa förutsägbarhet och inflytande behöver du förstå hur perception kan påverka personen.

Pedagogik och metodik - Bemötande vid trauma - online

Utbildning för dig som arbetar inom LSS, HVB eller Skola. Vi diskuterar och förhåller oss till många svåra frågor – bland annat hur arbetar vi med personer som har upplevt trauman och agerar med ”stora känslor” utan förmåga att självreglera känslorna. Du får verktyg till att kunna börja förstå orsaker till olika beteenden. Vi diskuterar vikten med ett tryggt och lugnt bemötande och varför det är viktigt för hjärnan.

Pedagogik och metodik - Sömn och kvällsrutiner - online

Många personer med till exempel ADHD eller autism har svårt att sova, vilket kan vara påfrestande för både personen och omgivningen. Utbildningen har ett pedagogiskt perspektiv på sömn. Vi kommer ge tips på hur man skapar kvällsrutiner och visuellt stöd, som kan underlätta och skapa bra rutiner. Utbildningen är för personal och anhöriga till personer med sömnsvårigheter som har en neuropsykiatrisk diagnos.

Pedagogik och metodik - Kognitiv beteendeterapi, KBT Introduktionsutbildning - online

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar som behandlingspedagog/behandlingsassistent/boendestödjare eller har liknande utbildning och arbetsuppgifter. Du får lära dig vad kognitiv beteendeterapi är samt hur du gör en funktionell analys av ett beteende. Du får konkreta och praktiska verktyg som du kan använda i ditt arbete för att förstå både ett beteende hos någon annan och hur ditt eget beteende kan påverka en situation.

Pedagogik och metodik - Från begränsningsåtgärd till pedagogisk lösning LSS och individ/familj - online

Utbildning för medarbetare, chefer eller pedagogiskt ansvariga som arbetar inom LSS eller indvid och familjverksamheter. Har ni som verksamhet mycket stora utmaningar rekommenderar vi att ni tar kontakt med oss för att planera en skräddarsydd insats för hela personalgruppen, där vi tillsammans hittar lösningar.

Pedagogik och metodik - Från begränsningsåtgärd till pedagogisk lösning äldreomsorg - online

Utbildning för medarbetare, chefer och ledare inom äldreomsorgen. Vi utforskar vikten av personcentrerad vård, kommunikationens kraft och hur man bygger en kultur av omsorg som värnar om varje individs unika behov och önskemål. Med ökad kunskap kan vi göra skillnad i de äldres liv och tillsammans skapa en framtid där varje äldre person får uppleva en omsorg baserad på respekt, empati och förståelse.

Pedagogik och metodik - PERMA- förebygga genom välbefinnande

Denna utbildning är skapad för dig som arbetar inom socialt arbete, omsorg, assistans och skola. Oavsett din roll, så kommer PERMA-utbildningen att ge dig de färdigheter och den förståelse du behöver för att göra en positiv skillnad i människors liv. PERMA fokuserar på att förstärka välbefinnande och välmående genom att bygga vidare på det som redan fungerar väl. Utbildningen ges både online och på plats.

Pedagogik och metodik - Funktionell analys - online

Funktionell analys handlar om att skapa förståelse för olika beteenden. Genom att förstå varför en person beter sig som hen gör får vi lättare att bemöta beteendet på ett lämpligt sätt. Du får kunskap om inlärning och motivation och hur beteenden uppstår och förstärks i syfte att kunna hjälpa personen till förändring. För dig inom LSS, HVB eller Skola som arbetar med människor som har beteenden som kan vara svåra att bemöta.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - Diagnos Intellektuell funktionsnedsättning - online

Du får grundläggande kunskapar och förståelse för intellektuell funktionsnedsättning. Pedagogisk uppbyggt med gruppövningar, quiz och diskussioner. Utbildningen är för dig som är nyanställda, vikarie, personal eller anhörig och som behöver grundläggande kunskap om intellektuell funktionsnedsättning.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - Diagnos Autism och ADHD - online

Utbildning i autism och ADHD. Grundutbildning som ger dig förutsättningar att börja jobba utifrån en diagnosförståelse. Du får grundläggande kunskap och förståelse för diagnosen autism. Utbildning för dig som är nyanställd, vikarie, personal eller anhörig och som behöver grundläggande kunskap om autism och ADHD.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - Åldras med kognitiv funktionsnedsättning - online

Utbildningen vänder sig till alla som möter äldre med kognitiva funktionsnedsättningar. Du får praktiska tips och råd om hur du kan underlätta för de äldre utifrån deras kognitiva förmåga. Du kommer även att få lära dig om hur vi bemöter våra äldre på bästa sätt samt hur vi kan anpassa miljön för att ge bäst stöd. Efter utbildningen har du fått ökad kunskap om äldre med kognitiva svårigheter.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - Flickor med autism - online

Att förstå autism hos flickor är centralt för att på ett respektfullt sätt hitta lösningar på problem som personer med autism kan drabbas av. Denna utbildning ger dig grunder i att förstå flickor med autism. Vad bör vi tänka på när vi planerar vårt arbete och bemötande efter flickors behov och varför det skiljer sig från pojkars. Utbildning för dig som i ditt arbete eller privatliv vill ha ökad förståelse och kunskap i mötet med flickor med autism och/eller ADHD.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - Psykiatriska diagnoser - online

Du får introduktion till olika diagnoser såsom bipolär sjukdom, ångestsyndrom, psykoser och schizofreni. Utbildningen vänder sig till medarbetare inom vård och omsorg som möter människor med psykiatriska diagnoser. Efter utbildningen har du fått ökad kunskap och förståelse för vad psykiatriska diagnoser är och du har fått insikt i hur du kan anpassa miljön, bemötande och förhållningssätt.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar - Flickor med NPF och utmanande beteende - online

Utbildning om hur du bemöter utmanade beteende från tjejer med autism eller ADHD. Förståelse för orsaken till beteendet är avgörande för att kunna ge stöd. Få verktyg till att samtala, öka det tydliggörande stödet i miljön och få förståelse för hur du kan skapa mer välmående genom att ta vara på flickors styrkor, intresse och drömmar. Utbildning för yrkesverksamma och anhöriga som möter flickor med autism och eller ADHD och beteenden som är svåra att hantera och förstå.

Motiverande samtal - Motiverande samtal, MI fördjupning NPF

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar med förändrings- och motivationsarbete inom till exempel vård- och omsorg, skola, individ- och familjeomsorg. Utbildningen passar för alla som genomför samtal med individer med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, NPF och vill öka sin förståelse för hur man kan samtala utifrån MI. Med praktiska övningar kommer du bli ännu tryggare att jobba praktiskt med metoden när du kommer tillbaks till din arbetsplats. Ges både online och på plats.

Motiverande samtal - Motiverande Samtal, MI grundutbildning

MI grundutbildning vänder sig till dig som arbetar med förändrings- och motivationsarbete inom till exempel vård- och omsorg, skola, individ- och familjeomsorg. Du får öva på att lyssna, reflektera och ställa öppna frågor sam lär dig hur du kan förebygga och hantera motstånd. Utbildningen varvar teori med praktiska övningar. Ges både online och på plats.

Motiverande samtal - Motiverande samtal, MI grundutbildning skola - online

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom skolan och möter elever i ditt dagliga arbete. Under utbildningen kommer vi fokusera på att öka närvaron och minska frånvaron bland elever genom att använda motiverande samtal som samtalsstöd vid närvarofrämjande samtal. Utbildningen varvar teori med praktiska övningar.

Ledarskap - ADHD och autism på arbetsplatsen - online

En del olikheter kan innebära utmaningar som kan vara svåra att hantera. Att lyfta fram medarbetares styrkor och potential genom förståelse och kunskap, skapar en inkluderande arbetsplats som leder till utveckling och trivsel hos alla era medarbetare. På denna utbildning kommer du få ökad förståelse för personer med autism och ADHD. Utbildningen är för dig som är chef, ledare, inom HR eller ger stöd till personer med autism och ADHD på en arbetsplats.

Lågaffektivt bemötande - online

Syftet med utbildningen är att ge dig verktyg att behålla lugnet när du möter personer i affekt, men också att ge dig verktyg att hjälpa personer att undvika att hamna i affekt. Utbildningen vänder sig till yrkesverksamma och anhöriga inom omsorg, skola, behandling och andra som kommer i kontakt med personer som har utmanande beteende. För att bli godkänd på utbildningen behöver du har deltagit på samtliga onlineträffar och genomfört alla uppgifter i Promote.

Lågaffektivt bemötande - Affektsmitta och känslohantering - online

Utbildningen riktar sig till dig som möter utmanande beteenden i ditt arbete och vill utveckla dina färdigheter för att skapa en trygg och hållbar arbetsmiljö. Utbildningen hjälper dig att ta kontroll över, eller få förståelse för, dina reaktioner för att kunna utveckla ditt bemötande och för ett hållbart arbetssätt. Genom att få en fördjupad kunskap för skillnaderna mellan mentalisering och “fingertoppskänsla” - kognitiv och affektiv empati - får du verktyg för att hantera utmanande situationer på ett professionellt sätt.

Lågaffektivt bemötande - Bemöt med balans – lågaffektiva hållbara strategier - online

Utbildningen vänder sig till dig som redan har grundkunskaper i lågaffektivt bemötande och vill fördjupa dessa. Här får du möjlighet att fördjupa dina kunskaper och utveckla strategier för att bemöta stressiga situationer professionellt och medvetet. Genom kartläggningsverktyg och pedagogiska handlingsplaner ökar förståelsen av ens egna reaktioner. Du kommer att få en ökad självkännedom, förståelse för dina egna reaktioner, strategier för att hantera stress och förebygga omsorgströtthet.

Äldre och demenssjukdom - Motiverande kommunikation med äldre

Utbildning för alla som jobbar med äldre – samt aktivitetspedagoger, hälsopedagog, sjuksköterskor som planerar aktiviteter och/eller handleder personal. På denna utbildning lär du dig hur du kan jobba med motiverande kommunikation för att underlätta minnet för den äldre. Hur du får den äldre att känna sig sedd, hörd och bekräftad samt hur du kan möta anhöriga i samtal, med mera. Utbildningen ges både som online och på plats.

Äldre och demenssjukdom - Lågaffektivt bemötande i demensvård - online

Utbildningen vänder sig till dig som arbetar inom äldreomsorg och demensvård. Du får kunskap om hur du kan kartlägga bakomliggande orsaker till ett utmanande beteende och metoder för att hantera och bemöta svåra situationer. Lågaffektivt bemötande är ett arbetssätt som bygger på omsorg, förståelse och respekt för individen. För att skapa en lugn och trygg miljö så behöver vi bättre förstå vilka underliggande behov ett beteende kan vara uttryck för, och hur vi med ett lågaffektivt bemötande kan förebygga och minska utmanande situationer.

Äldre och demenssjukdom - Demensutbildning – från teori till praktik - online

Utbildning för nyanställda, vikarier, anhöriga eller personal som behöver grundläggande introduktion och kunskap om demens. Du får under utbildningen en kort genomgång av de vanligaste demenssjukdomarna och hur kognitiva förmågor kan påverkas. Du får kunskap om bland annat sinnesintryck, minne och språk – och hur du kan underlätta och ge stöd i vardagen.

AKK och tydliggörande - Seriesamtal och social förståelse – AKK - online

Utbildning för dig som möter personer med verbalt språk som har svårt för kommunikation, sociala samspel och situationer, exempelvis personer med autism eller ADHD. På denna utbildning får du lära dig hur du kan ge stöd för att utveckla socialt samspel, social förståelse och förståelse för svåra händelser. Du kommer få tips om digitala verktyg, AI-stöd och papper & penna.

AKK och tydliggörande - Individuellt vardagsstöd individ och familj - online

Utbildningen vänder sig till dig som jobbar inom individ och familj, t ex inom HVB för barn/unga eller vuxna, psykiatri- eller missbruksboende, särskilt boende, boendestöd mm. Under utbildningen får du kunskap om hur du kan anpassa och skapa ett individuellt vardagsstöd. Stödet ger individen förutsättningar för att navigera i vardagens information, krav, sociala sammanhang och förväntningar. Du får förståelse för hur du med ett individuellt vardagsstöd kan skapa förutsättningar för vardagens aktiviteter, uppleva begriplighet och förutsägbarhet i vardagen utifrån målgruppens grundläggande svårigheter.
Gör intresseanmälan

Kontakta Lära - kompetensutveckling

Fyll i dina uppgifter om du är intresserad eller har frågor till Lära - kompetensutveckling. Lära - kompetensutveckling hör av sig inom kort!