På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Livet efter "studenten"

Livet efter "studenten"

Studentdagen i all ära, men sen då?

Vad kan man göra när man med examens- eller studiebeviset i handen, har hoppat ner från ett lastbilsflak och studentfirande är över..? Jo, det finns många olika vägar att fortsätta på!

PLUGGA VIDARE

EXAMENSBEVIS
Med examensbeviset från ett högskoleförberedande gymnasieprogram är man behörig till högskoleutbildningar.
Med examensbeviset från ett yrkesprogram är man behörig till yrkeshögskoleutbildningar och har man dessutom (eller skaffar sig) godkända betyg i svenska (eller i svenska som andraspråk) 2 och 3 samt i engelska 6, är man behörig till högskoleutbildningar.

STUDIEBEVIS
Om man har läst i tre år på ett av gymnasiets nationella program, men ej uppnåddt kraven för examensbevis, får man studiebevis, Det är ett dokument som anger alla de lästa gymnasiekurserna, med tillhörande betyg. Studiebeviset kan man komplettera upp till examensbevis och det gör man på Komvux (kommunal vuxenutbildning) - i den kommunen där man är folkbokförd.

Till Yrkeshögskola, Folkhögskola och KKU kan man söka både med examensbevis och med studiebevis och det spelar ingen roll i vilken kommun man är folkbokförd (till skillnad från Komvux - där det spelar väldigt stor roll vilken din hemkommun är).

JOBBA

Alla, oavsett tidigare utbildningsbakgrund, kan söka jobb. Kika gärna på urval av arbetsgivare.
Men vilka jobb kan man få? Ta gärna en titt på info om Gymnasiekompetensyrken. Om man vet att man helst vill arbeta efter studenten då är det bra att skriva in sig på Arbetsförmedlingen (vanlig förkortning AF) så snabbt som möjligt. Man får skriva in sig på vilket AF-kontor som helst, men det är naturligtvis mest praktiskt att skriva in sig nära där man bor.

ÖVRIGA MÖJLIGHETER

  • Starta eget
  • Studera eller jobba utomlands
  • Se om AF kan erbjuda en arbetsmarknadsutbildning eller praktik
  • Söka sig till ett projekt (eller en annan satsning) som hjälper att få jobb eller en annan sysselsättning (ex. praktik). Om man är mellan 16 och 20 år, omfattas man av kommunens aktivitetsansvar. Varje kommun bör ha utsett en KAA-ansvarig och den personen kan man kontakta för att få hjälp om hur man kan komma i sysselsättning 

INKOMST

Det är skönt, och ibland även helt nödvändigt, att få lite "klirr" i kassan. Vilka inkomstmöjligheter har man som ung och direkt efter gymnasiet?

Om du har gått ett yrkesprogram så kan det oftast finnas jobb för dig att få direkt efter gymnasiet. Det beror lite på vilket program och inriktning du har gått och hur arbetsmarknaden ser ut där du bor.

Inom vissa jobb måste man först praktisera innan man kan få samma lönevillkor som de som jobbat i några år, det kan även vara lite lägre lönenivå om du inte har tidigare erfarenhet av ett visst joob. Så har det alltid varit och det är något man får vänja sig vid som nybörjare men då kan du tänka på att när du har jobbat några år så får du ofta lön för mödan!

Kommer man in på en utbildning så har man allt som oftast rätt till Studiehjälp eller Studiemedel från CSN.

Besök gärna Arbetsförmedlingen eller en studie- och yrkesvägledare i kommunen och berätta om din situation och fråga på vilket sätt de kan hjälpa dig att komma vidare.

Rusta upp dig!
Om du inte har några direkta planer eller saknar utbildningsplats, jobb eller praktik, försök då att använda tiden till "upprustning" inför din framtida yrkeskarriär. Du kan t ex. bedriva självstudier, träna/motionera och/eller jobba på att underhålla sitt sociala nätverk och skaffa nya kontakter. Det är alltid bra att investera i sig själv!

Självstudier
Genom självstudier kan man lära sig väldigt mycket, t ex. nya språk, programmering eller teoridelen av körkortet, vilket underlättar för att i framtiden kunna få jobb. Det finns massor av utbildningsfilmer på t ex. YouTube (men fastna inte i "funny videos"...).

Träning/motion
Genom träning/motion och utveckling av ännu mer hälsosam livsstil bidrar man till att behålla sin hälsa och dessutom visar forskning att hjärna också utvecklas av fysisk rörelse :-)

Kontaktnätverk
Genom kontakter/nätverk kan man många gånger förbättra sina möjligheter på arbetsmarknaden. Arbertsförmedlingen säger att majoriteten av anställningar sker via hjälp av personliga kontakter så ut och var social. Tala med folk i butiker, kompisar, kompisarnas föräldrar, föräldrarnas vänner och låt alla veta att du är intresserad av att hitta ett jobb eller kanske extrajobb, om du ska plugga.

Länktips
YHGuiden.se - allt om yrkeshögskolan
FragaSYV.se - få svar på dina frågor om yrken och studier av behöriga studie- och yrkesvägledare
GymnasieGuiden.se - efter gymnasiet
CSN - Bidrag och Lån
Framtid.se - Arbetsgivare
GymnasieGuiden.se - Vad krävs för att uppnå gymnasieexamen?