Trainee

Trainee

Olika trainee- och/eller ungdomstraineeprogram startas då det kan vara svårt för ungdomar eller för nyanlända vuxna att få sitt första jobb. Dessa startas av olika företag och organisationer och innefattar även yrkespraktikanställning, som kan hjälpa ungdomar och nyanlända vuxna att skapa sig en framtid på den svenska arbetsmarknaden.

Traineeprogrammen kan innebära några månaders eller ett års praktik i företaget eller inom organisationen, där en del av tiden ägnas åt arbete och en del av tiden åt utbildning.

Traineeprogrammen är avlönat och kan genomföras, inom samma organisation, på en eller flera orter samtidigt.

Målet är vanligtvis att efter traineeprogrammets avslutande kunna erbjuda anställning, antingen provanställning, fastanställning eller en längre visstidsanställning. Om inte trainee-anställning övergår till ett riktigt jobb finns det ändå stora fördelar för den som fick traineeanställning - personen får arbetslivserfarenhet, viss utbildning samt ofta även goda referenser att ta med sig ut när man fortsätter söka jobb eller påbörjar andra studier.

Utbildning

Traineeprogrammen riktar sig ofta mot väldefinierade målgrupper, som exempelvis kan vara ungdomar som har gått ut Ekonomiprogrammet och Handels- och administrationsprogrammet på gymnasiet med fullständiga betyg, som aktivt söker jobb och är under 25 år eller mot nyanlända invandrare, som från sina hemländer har lägst gymnasiekompetens och som kommit till Sverige för max tre år sedan.

Även andra villkor kan ställas vid urval av deltagare till traineeprogrammen.

Vilken tidigare utbildning som krävs för att kunna få anställning som trainee, beror helt på vilken organisation eller företag det gäller.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.