Låta CV:t göra jobbet?

Låta CV:t göra jobbet?

Sätten som vi kan söka jobb på blir allt fler. I takt med att vår professionella digitala identitet växer, via exempelvis LinkedIn eller rekryterings- och bemanningsföretag på webben, så blir det en allt viktigare arena att synas på som arbetssökande. Men vad tjänar man egentligen på att lägga upp sitt CV, och hur ska man gå tillväga för att det ska finnas en poäng med det?

Framförallt rör detta dig som börjat plugga på eftergymnasial nivå, och om du pluggar vidare finns det flera goda skäl till att ladda upp ditt CV. En enkel uppladdning kan skapa många möjligheter. Men det är ett passivt sätt att söka jobb, och jag tror att det är viktigt att tänka på att det inte ska vara det primära sättet du söker jobb på. Det kan lätt uppstå andra intryck än det som du förmedlar via exempelvis ditt kontaktnät, och risken ökar att den som söker fram ditt CV, tolkar det lite annorlunda än vad du skulle önska.

Hursomhelst sker rekrytering via databaser, åtminstone fungerar det som ett sorteringsverktyg för att filtrera fram potentiella kandidater. Det kan vara frestande att trycka ut sitt CV på så många sajter som möjligt, men jag tror inte det är rätt väg att gå. Då riskerar du att enbart få en engångseffekt, och att du därefter inte orkar uppdatera varje CV. Se istället till att välja ett fåtal sajter, max fyra eller fem olika databaser att lägga upp ditt CV i, och uppdatera det därefter med jämna mellanrum.Ofta hamnar nyligen uppdaterade CV högre upp när olika sökningar görs. Märker du att du inte får någon som helst respons, prova att göra en annorlunda beskrivning i en databas och prova ytterligare en i en annan databas. Genom att prova sig fram blir det dels lite roligare, dels är det ett bra sätt att hitta vad som går hem och som du därmed ska understryka än tydligare. Glöm inte heller att beskriva vilken typ av arbetsgivare som du tror att du skulle tillföra mest hos.

Jag tror att det är bra att på bred front nå ut med sin digitala identitet, och att vänja sig vid att hantera sociala medier och databaser för ens CV. Jag tror knappast att det kommer bli mindre av detta, så det är nog klokt att göra sig hemmastadd i detta klimat. Prova dig fram och gör det till en rolig grej, men akta dig så att du inte framstår som oseriös. Lycka till!

PS. En tjänst som hjälper dig att anpassa ditt CV och personliga brev erbjuds av Cowrite