Doula

Doula

En doula är en person som arbetar med att stödja föräldrar inför, under och efter förlossningen. Som doula har du inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd. Doulas roll är tydligt avgränsad i förhållande till den medicinska personalen på BB och förlossningsavdelningar. 

Doulans mål är att bidra till förlossningsupplevelser som föräldrarna och andra familjemedlemmar kan minnas med glädje. Varje förlossning är unik och att det är viktigt att kvinnan får föda på de villkor som passar just henne. Att föda med stöd av en doula kan vara till stor hjälp inte bara till en föderska utan även för hela familjen.

Under nästan alla tidsepoker och i nästan alla kulturer har det funnits kvinnor som delar med sig av sin erfarenhet kring förlossningen. De erfarna kvinnornas stöd till blivande mammor och familjer under graviditet, förlossning och barnsängstid utgjorde en viktig del i samhällslivet.

Kulturtolksdoula är benämningen på en doula som även bidrar med stöd till födande kvinnor från andra kulturer. Det kan handla om hjälp med språk eller att informera om eventuella kulturella skillnader inför och under förlossningsarbetet, mot den födande kvinnans hemland.

Doula får oftast endast enskilda uppdrag att vara doula på en viss förlossning. Doulan träffar den gravida kvinna / familjen minst två gånger innan förlossningen för ett samtal. Sedan har doula jour i cirka två veckor innan beräknad datum för förlossningen.

En del doulor tar enstaka uppdrag/år medan mer aktiva doulor, framför allt i storstäderna kan ta flera uppdrag/månad.

Utbildning

Det finns Doulautbildningar att gå i nästan alla länder. I Sverige kan man hitta några av utbildningarna på doula.nu men det finns även andra aktörer som erbjuder utbildningar till Doula.

Passande gymnasieprogram är Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  182 Lediga jobb som doula

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.