På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Doula

Doula

En doula är en kvinna som själv har fött barn och som har erfarenhet av att stödja föräldrar inför, under och efter förlossningen. Som doula har du inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd. Doulas roll är tydligt avgränsad i förhållande till den medicinska personalen på BB och förlossningsavdelningar. 

Doulans mål är att bidra till förlossningsupplevelser som föräldrarna och andra familjemedlemmar kan minnas med glädje. Varje förlossning är unik och att det är viktigt att kvinnan får föda på de villkor som passar just henne. Att föda med stöd av en doula kan vara till stor hjälp inte bara till en föderska utan även för hela familjen.

Under nästan alla tidsepoker, och i nästan alla kulturer, har det funnits andra kvinnor, som delade av sin erfarenhet, runt den födande kvinnan. De erfarna kvinnornas stöd till blivande mammor under graviditet, förlossning och barnsängstid utgjorde en viktig del i samhällslivet.

Doula får oftast endast enskilda uppdrag att vara doula på en viss förlossning. Hon träffar den blivande mamman minst en gång innan förlossningen för ett samtal. Sedan har doula jour i ca två veckor innan beräknad datum för förlossningen. Doula ska vara tillgänglig dygnet runt även efter det att barnet är fött. Ofta träffar hon föderskan även efter förlossningen för ett uppföljande samtal.

Utbildning

Passande gymnasieprogram är Vård- och omsorgsprogrammet eller Barn- och fritidsprogrammet.

En viktig merit är egen erfarenhet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.