På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Doula

Doula

En doula är en kvinna som själv har fött barn och som besitter erfarenhet av att stödja föräldrar inför, under och efter förlossningen, som har inget medicinskt ansvar och ger inga medicinska råd. Doulas roll är tydligt avgränsad i förhållande till medicinsk personalen på BB (förlossningsavdelningar). 

Doulas mål är att bidra till förlossningsupplevelser som föräldrarna och andra familjemedlemmar kan minnas med glädje.

Att föda barn är numera medicinskt mycket säkrare säkrare än på de "gamla tider", men ofta tyvärr också ensammare och mer stressfyllt. Varje förlossning är unik och att det är viktigt att kvinnan får föda på de villkor som passar just henne. Att föda med stöd av en doula kan vara till stor hjälp inte bara till en föderska utan även för hela familjen.

Historisk tillbakablick
Under nästan alla tidsepoker, och i nästan alla kulturer, har det funnits andra kvinnor, som delade av sin erfarenhet, runt den födande kvinnan. De erfarna kvinnors stöd till blivande mammor under graviditet, förlossning och barnsängstid utgjorde en viktig del i samhällslivet.

Anställningsvillkor
Doula får oftast endast enskillda uppdrag: att vara doula på en viss förlossning. Hon träffar den blivande mamman minst en gång innan förlossningen för ett samtal. Sedan har doula "jour" i ca två veckor innan beräknad datum för förlossningen. Doula ska vara tillgänglig dygnet runt t o m efter det att barnet är fött. Ofta träffar hon f d föderskan även efter förlossningen (i alla fall en gång - för ett uppföljande samtal).

Visste du att...?
SMSlivräddare
är ett system för att larma frivilliga livräddare till ett misstänkt hjärtstopp.
Redan 2010 började systemet användas för ett forskningsprojekt verksamt i Stockholms län.
Resultaten av forskningen visade att när frivilliga livräddare larmades med hjälp av SMS ökade andelen utförd hjärt-lungräddning med mer än 30 %. Källa: smslivraddare.se.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.