Vill du jobba som frilansare? Genrebild - reportage från framtid.se

Vill du jobba som frilansare?

Vill du jobba som frilansare eller egenföretagare? Då är du inte ensam. Enligt rapporten Frilans 2020 som Cool Company genomfört visar det sig att varannan svensk är positiv till frilanslivet. Vilket kanske kan te sig lite konstigt med tanke på den osäkra värld som pandemin fört med sig. 

Frilans är ett relativt nytt begrepp som egentligen är detsamma som att ta sig an ett uppdrag utan att ha en fast anställning. Många gånger är frilansare egenföretagare som erbjuder någon form av konsulttjänst t.ex. fotografering, grafisk formgivning, journalistik eller programmering

Vem väljer frilans? 
Sett till rapporten Frilans 2020 är det främst människor som är bosatta i städer som är positiva till frilansarbete. De största fördelarna med att arbeta som frilansare är friheten och flexibiliteten. Även möjligheten att själv kunna styra sina arbetstider toppar listan. Kort och gott är det ordet ”fri” som intresserar till frilans. 

Det är i högsta grad den yngre målgruppen, i åldrarna 18 – 34, som är mest benägna att säga upp sig från en trygg anställning och testa på livet som egen. Det skiljer sig med några procentenheter jämfört med den äldre målgruppen. Men trots att det är den yngre målgruppen som är mest positiva till frilans skulle 44 %, av alla tillfrågade i undersökningen, kunna tänka sig en sysselsättning som frilansare någon gång i framtiden. 

Och kanske är det just frilans som kommer vara det bästa sättet att minska antalet svenskar som står utanför arbetsmarknaden när pandemin är över. Efter ett år av osäkerhet och permitteringar är det nämligen många som anser frilans som ett bra alternativ för att få människor tillbaka i arbete. 


Elin sammanfattar:
Kanske har du förlorat din anställning under pandemin eller inte lyckats knipa ditt första jobb efter studierna. Har du funderat på frilanslivet?

Att vara frilansare ger dig möjligheten att arbeta med det du älskar. Som frilansare kan du jobba med vad som helt – bara fantasin sätter gränser för din affärsidé. Många ser flera fördelar med att frilansa. Dels att du själv kan bestämma dina arbetsuppgifter och vilka människor du vill jobba med. Du har också full kontroll över dina arbetstider och kan arbeta med flera olika kunder och uppdrag samtidigt. All planering och alla beslut ligger i dina händer helt enkelt!

Däremot ska du veta om att du som frilansare inte har några pensionsförmåner eller försäkringar som du inte själv väljer att teckna. Samtidigt finns det alltid en risk att du blir av med dina uppdrag eller inte lyckas hitta nya kunder. Lyckas du inte sälja in din affärsidé kan det gå så långt att du får stå utan lön. I vissa branscher råder det dessutom högre konkurrens om uppdragen än i andra. Ett tips är att se dig omkring och göra en analys innan du bestämmer dig. 

Du kan läsa mer om olika branscher och yrken, samt se en arbetsmarknadsprognos, på Framtid.se.

Lycka till som frilansare! 


Källor: svenskanomader.se och coolcompany.com

 

Reportage från framtid.se