På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Att välja ett "brett" program

Att välja ett "brett" program

Som studie- och yrkesvägledare pratar jag ofta med ungdomar som inte vet vad de vill göra i framtiden. Många som står inför sitt gymnasieval väljer då vad de kallar för att "välja brett”, vilken kan vara t.ex. naturvetenskapsprogrammet eller samhällsvetenskapsprogrammet.
Jo visst, jag skulle kunna kalla dem breda för du lär dig lite om mycket - samtidigt som du får behörighet till många utbildningar efter gymnasiet. Däremot bara för att du har rätt behörighet innebär det inte automatiskt att du blir antagen. Du söker utbildningar med dina betyg från gymnasiet. Vilket gymnasieprogram tror du att du får högst betyg på? Ja det kan vara värt att fundera på.

Mitt tips är därför - välj efter ditt intresse! Att läsa ett program med kurser som du tycker är intressanta leder oftast till att din utbildningstid blir roligare och betygen blir bättre.

Jag förstår att det är svårt att veta vad man vill göra och jobba med i framtiden när man bara är 15 år. 
Därför brukar jag alltid säga – du kan alltid ändra dig sen.
Vilket faktiskt inte är helt sant. I många fall kan du ångra dig senare och läsa upp kurser som du behöver för behörighet på komvux. Du kan också plugga upp  betygen på egen hand och göra prövningar. Du kan dessutom också läsa vidare både på högskola/universitet och yrkeshögskola inom andra områden än vad du läste på gymnasiet. Bara för att du läser ekonomiprogrammet betyder det inte att du behöver jobba med ekonomi resten av ditt liv.

Men vissa yrken kan man endast bli på ett sätt – genom att läsa utbildningen på gymnasiet.
Så om du redan nu är intresserad och vill jobba med något av följande i framtiden så bör du tänka till en extra gång.

Bagare
Frisör
Elektriker
Undersköterska
Yrken inom bygg
Fordonsmekaniker
Lastbilschaufför

Utbildningarna kan du i enstaka fall läsa på komvux och utbildningsmöjligheterna kan variera över tid. Av alla sökande till komvux prioriteras personer som är längst ifrån arbetsmarknaden. Det innebär att de som saknar flest betyg från grundskola eller gymnasium har lättast att bli antagen. Så om du t.ex. läser samhällsvetenskapsprogrammet och går ut med E i alla ämnen och sedan kommer på att du istället vill bli elektriker, då är det väldigt liten chans att bli antagen till komvuxutbildningen.
En del utbildningar kan man lära sig genom praktik och på så vis få erfarenhet. Elektriker är ett exempel där praktik är omöjligt, det beror på att en certifiering krävs.
Att utbilda sig privat kan också vara ett alternativ, det är vanligt bland frisörer, det kan ofta bli väldigt dyrt i jämförelse med att läsa till frisör på gymnasiet.

Därför kan det i många fall vara bättre att välja ett yrkesprogram. Du kan få jobb direkt efter gymnasiet, du kanske får högre betyg än på ett högskoleförberedande program, du kan läsa vidare på yrkeshögskola och högskola.
Det är också lättare att själv läsa upp kurser på egen hand som du saknar för behörighet än att bli antagen på komvux till en specifik yrkesutbildning. Så om du väljer "fel" är det lättare att ändra sig efter ett yrkesprogram till skillnad från ett högskoleförberedande program. 

Men kom ihåg! Ditt intresse och vad du tycker är roligt är viktigast när du ska välja utbildning.

/Melina, studie- och yrkesvägledare på GymnasieGuiden.se och FrågaSYV.se