Bilsadelmakare

Bilsadelmakare

Bilsadelmakare är specialister på bilinredningar, bilsäten, suffletter, bilmattor, bilklädslar, paneler och arbetar oftast med äldre bilmodeller och veteranbilar. I vissa fall kan arbeten med nyare modeller och prototyparbeten förekomma.

Arbetsuppgifterna kan innefatta allt från fullständig/komplett renovering och omklädsel, till mindre delreparationer och servicejobb som exempelvis insteg, solskydd mm. 

Bilsadelmakarna kan arbeta även med exempelvis läderlindning av ledstänger, omklädsel eller nytillverkning av inredningar i stort och smått med uppdrag från bland annat cafeer, restauranger och hotell, och även med omklädsel av mc- och skoterdynor, gymdynor, båtkapell.

Det ställs höga krav för att lyckas i yrket bilsadelmakare. Variationen av de olika typer av uppdrag som kan ingå inom yrket, gör att det krävs både en konstnärlig sida, "öga för färg och form", och en välutvecklade förmågor till problemlösning och kommunikation med olika typer av människor. Men grunden i yrket är gedigen hantverkskunskap.

Arbetsplats

Bland de arbetsplatser där bilsadelmakare kan arbeta finns bilindustrins egna modell- och utvecklingsverkstäder. Även arbeten inom kollektivtrafiken och inom flyget kan förekomma. Bilsadelmakare kan även utföra specialuppdrag som kommer från industrin eller från offentliga arbetsgivare som t.ex kommuner, regioner och myndigheter.
Det finns även bilsadelmakare som arbetar som egna företagare och hjälper bl a privatpersoner med inredningsarbeten på deras entusiast-bilar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.