
För dig som vill tjäna extra pengar och skaffa dig lite arbetslivserfarenhet i sommar börjar det bli hög tid att söka ett sommarjobb. Ett sommarjobb kan vara allt mellan himmel och jord, men några olika yrken kan vara till exempel jordgubbsplockare, butiks- eller cafébiträde, arbete inom turism- eller serviceverksamhet eller inom parkförvaltning i din kommun.
När du får ett sommarjobb kan din arbetsgivare välja att anställa dig som ferieanställd eller timanställd. Att vara ferieanställd / timanställd innebär att din anställning endast pågår under korta perioder t.ex. under sommarlovet eller specifika helger såsom jul- och nyårshelgen (läs mer om anställningsformer här).
Det kan vara klurigt att veta hur man söker ett sommarjobb första gången. Här kommer därför några tips och trix inför din första anställning.
Många gånger kan du vända dig till kommunen när du söker ett sommarjobb. Kommunerna kan erbjuda ungdomar sommarjobb och dessa går ofta att söka direkt via kommunens hemsida. Något som kan vara bra att veta är att det finns ett begränsat antal platser och att du i flera fall behöver vara 16 år eller äldre för att kunna söka.
Ett annat sätt att hitta sommarjobb kan vara att leta på företag i ditt närområde. Alla företag annonserar inte sina lediga platser för sommarjobb, men tar emot feriearbetare om någon söker. Finns det ett företag du är intresserad av att veta mer om eller ett företag där du gärna jobbar i framtiden kan det vara smart att skicka en sommarjobbsförfrågan till dem. Det kan du göra genom ett besök på arbetsplatsen, ringa till arbetsgivaren eller skicka ett mejl. Det värsta som kan hända är att du får ett nej och det är inte så farligt det heller.
Sedan kan du självklart be dina föräldrar eller andra vuxna i din närhet om förslag. Många gånger finns det fler möjligheter än vad du är medveten om. Människor i din närhet kanske har kontakter som kan leda till sommarjobb. Alla sätt att söka jobb är bra sätt.
Något som kan vara bra att tänka på när du söker ett sommarjobb är att bifoga ett CV och ett personligt brev till din ansökan. Det ger arbetsgivaren en chans att veta mer om dig redan innan ni träffats. Du kan läsa mer om hur du skriver ditt CV här. I ditt personliga brev bör du beskriva vem du är och varför du söker jobbet på ett mer personligt sätt, här kan du läsa mer om vad du ska tänka på när du skriver ditt personliga brev.
Om du sedan har fått en anställning kan det vara bra att komma ihåg att skriva ett avtal med din arbetsgivare. I avtalet bör det framgå vilka arbetstider du ska följa, vilka dagar du avser vara på din arbetsplats och vilken lönenivå ni har bestämt. Som ferieanställd är det vanligt att få sin lön utbetald per timme och i avtalet ska det då framgå vilken timersättning du har.
Efter att du avslutat ditt sommarjobb kan det vara värdefullt att be din arbetsgivare om ett betyg eller några ord om hur du har skött ditt jobb. Detta kan du sedan ta med dig som en referens inför framtida arbete eller fylla på med i ditt CV. Det är bra att fylla på ditt CV med ny arbetslivserfarenhet och ett sommarjobb räknas också.
Att sommarjobba kan vara ett perfekt komplement till studier eller träffa nya vänner, men glöm inte bort att vara lite ledig i sommar också!
Lycka till!
Reportage från framtid.se