Personligt brev - hur personligt?

Personligt brev - hur personligt?

Det personliga brevet är en ansökningshandling som ska bestå av en presentation av dig till arbetsgivaren.  Det är inte alltid så enkelt att formulera det bästa om sig själv i text. Här kommer därför några tips. Det är väldigt viktigt att anpassa brevet till jobbet som du söker. Det kan du göra genom att förklara varför du vill ha just det jobbet och varför just du passar för jobbet. Gå in på djupet och förklara på vilka sätt dina erfarenheter matchar rollen som du söker.

Var försiktig med att använda vanligt förekommande ord som intresserad och att det verkar kul. Vad är intressant och vad verkar kul? Fördjupa!

Många tycker att det kan vara svårt att sälja in sig själv, men det är precis vad du måste göra! Om du inte tror på dig själv kommer det vara svårt för din blivande arbetsgivare att göra det.

Beskriv dina positiva egenskaper, vad är du bra på? Vad kan du? Hur kan det komma till användning i tjänsten som du söker?

Brevet ska vara personligt men undvik att bli för privat. I brevet kan du ha en personlig del där du berättar mer om dig själv, uttryck dig alltid professionellt. Du kan ha med en del detaljer som kanske sticker ut, men det bör fortfarande vara på en väldigt professionell nivå. Vilket innebär inga detaljer om husdjur eller ditt civilstånd. 


Att tänka på

  • Inledningen bör vara kort och tydlig. Börja alltid ditt personliga brev med ett Hej och avsluta med Med Vänliga Hälsningar! Det ger ett trevligt intryck! I vissa fall ska personliga brevet skickas till en speciell person, kanske någon du redan pratat med? Då kan du alltid skriva personens namn i inledningen. Med fördel skriv då både för- och efternamn. Avslutet bör avslutas med att uppmana till handling. ”Jag ser fram emot att träffa er och berätta med om mig själv”.

  • Allt du skriver i brevet ska du kunna berätta om och stå för om du blir kallad på en intervju.

  • Ett personligt brev ska aldrig vara längre än en sida. Det blir för mycket text och risken är att du istället tappar läsarens intresse. 

  •  CV är nummer ett, CV:n ska vara en presentation av din utbildning och din erfarenhet. Gör därför skillnad på CV och det personliga brevet. Det kan vara bra att lyfta in meriter från CV:n i brevet för att styrka ditt CV, men var försiktig med att upprepa dig.

  • Typsnitt och struktur ska vara snyggt och prydligt.