På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Passare

Passare

Passaren är en av yrkesroller inom filmproduktion.

Till de huvudsakliga arbetsuppgifter hör vanligtvis att rigga allt för kameran, t.ex. åkräls och liftar samt köra dolly och kranar (ibland med människor i dem).

Under förproduktionsperioden går passaren igenom med fotografen vilka bilder hen kommer att ta med kran/dolly/räls och planerar upp sitt jobb tidsmässigt och om det är något extrautrustning/material som måste beställas in.

Passaren får ofta styra fotografen när hen använder handkamera eller steadycam, så att hen inte trampar snett eller hamnar fel.

Passaren måste också ha koll på inspelningsschemat och "flagga för" om det är riggningar som tar tid eller saker som inte går att flytta snabbt, för att produktionskontoret ska kunna planera inspelningsdagarna så smidigt som möjligt.

Personliga egenskaper
Som passare måste man vara tekniskt kunnig, stark, uppfinningsrik och ha en känsla för filmandet. Ibland måste passare hitta på (bygga) egna lösningar, så det är bra att vara händig och kunna tänka "utanför boxen". Det krävs också mycket god kunskap om säkerheten på plats, eftersom man bl a behöver köra kranar med människor i. En passare måste även ha en god "känsla för tempot" när hen gör "en åkning". Det handlar ofta om både precision och smidighet för att kunna köra en dolly utan att det blir ryckigt eller ojämnt.

Att tänka på
Jobbet kan periodvis vara både stressigt och fysiskt tungt, så man ska helst vara i god psykisk och fysisk form.  Ibland får passare hjälpa till på ljus-sidan, så det är bra att vara lite allmänt teknisk lagd och ha grundläggande elkunskaper såväl som kamerakännedom. Som passare har man en del verktyg och utrustning med sig till plats och det kan ibland kräva en lastbil, så C-körkort är ett plus om man vill jobba som passare.

Utbildning

Ingen speciellt utbildning är ett krav. Man kan bli upplärd på arbetsplatsen efter anställning men utbildning från teater-inriktningen på gymnasiets Estetiska program eller från en teater-linjen på en folkhögskola är ett plus. En annan väg in i yrket är via FT, inriktning Transport, eller motsvarnde utbildning från Komvux, vuxenutbildningen, dvs att man är utbildad Chaufför eller Lastbilschaufför pga både B och C-körkort kan krävas för att kunna jobba som passare.

Visste du att... ?
Circa 100 olika yrken behöver samarbeta för att en film ska "bli av".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.