På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Passare

Passare

Passaren är en av yrkesroller inom filmproduktion. Till de huvudsakliga arbetsuppgifter hör vanligtvis att rigga allt för kameran, t ex åkräls och liftar samt köra dolly och kranar.

Under förproduktionsperioden går passaren och fotografen igenom vilka bilder som kommer att tas med respektive kran-, dolly- eller räls och planerar upp jobbet tidsmässigt och om det är något extrautrustning som måste beställas in.

Passaren får ofta styra fotografen när denne använder handkamera eller steadycam, så att man inte trampar snett eller hamnar fel.

Passaren måste också ha koll på inspelningsschemat och "flagga för" om det är riggningar som tar tid eller saker som inte går att flytta snabbt, för att produktionskontoret ska kunna planera inspelningsdagarna så smidigt som möjligt. 

Ibland får passare hjälpa till på ljus-sidan, så det är bra att vara lite allmänt teknisk lagd och ha grundläggande el-kunskaper såväl som kamerakännedom.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs, du kan bli upplärd på arbetsplatsen, men utbildning från teater-inriktningen på gymnasiets Estetiska program eller från en teater-linjen på en folkhögskola är ett plus.

Som passare har du en del verktyg och utrustning med dig till inspelningsplatsen och det kan ibland krävas en lastbil, så C-körkort är ett plus om du vill jobba som passare.

Personliga egenskaper

Som passare måste du vara tekniskt kunnig, stark, uppfinningsrik och ha en känsla för filmandet. Ibland måste passare hitta på egna lösningar, så det är bra att vara händig och kunna tänka "utanför boxen".

Det krävs också mycket god kunskap om säkerheten på plats, eftersom du behöver köra kranar med människor i. En passare måste även ha en god känsla för arbetstempot. Det handlar ofta om både precision och smidighet för att kunna köra en dolly utan att det blir ryckigt eller ojämnt.

Jobbet kan periodvis vara både stressigt och fysiskt tungt, så du behöver vara i god psykisk och fysisk form.

Visste du att... ?

... ca 100 olika yrken behöver samarbeta för att en film ska bli av.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.