Marintekniker

Marintekniker

Marintekniker är ett yrke för dig som är intresserad av teknik, kundkontakt och båtar.

Marintekniker / Marinmekaniker servar båtmotorer och det är ett fritt yrke där du kommer att vara ute mycket på fältet och kommer ha varierande och omväxlande arbetsuppgifter.

Som marintekniker behöver du vara en problemlösare och ta mycket eget ansvar. Du kommer också ha många kundkontakter. I arbetsuppgifterna ingår bland annat att installera, modernisera och laga motorer och båtarnas maskiner.

Arbetsredskap som marintekniker och marinmekaniker använder är både traditionella handverktyg men även tekniska mätinstrument för kontroll av motor och elektriska funktioner. Du kommer behöva arbeta med både el och mekanik, med hänsyn till säkerhet och miljö.

Utbildning

Marinteknikerutbildningar finns i Sverige både på gymnasial och på eftergymnasial nivå. 

På gymnasial nivå finns den utbildningen som en riksrekryterande yrkesutbildning med egna examensmål. På eftergymnasial nivå finns den inom yrkeshögskola.

Framtidsutsikter

Branschen skriker efter kompetent personal. I takt med att alltfler personer skaffar båtar har behovet av båtservice ökat markant, och detta samtidigt som många yrkesverksamma närmar sig pensionsåldern. Möjligheterna att få jobb som marintekniker bedöms därför som mycket goda.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  231 Lediga jobb som marintekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.