Stressad i skolan? Genrebild - reportage från framtid.se

Stressad i skolan?

Enligt ny statistik från SCB framgår det att flickor på gymnasiet tenderar att känna sig stressade flera gånger i veckan. Nästan tre gånger så många flickor som pojkar känner sig stressade över sina gymnasiestudier. Den största stressfaktorn enligt statistiken är läxor och prov. Bland flickor uppger 51% att de känner sig stressade på grund av läxor och prov. Motsvarande siffra för pojkar är 19%. 


Elin sammanfattar:
Brukar du känna dig stressad i skolan?

En anledning som kan medföra stress i skolan är valet av gymnasieutbildning. Det kan vara läskigt att välja det som känns bäst i magen om kompisar eller familj tycker att du borde välja något annat. Men tre års gymnasiestudier kan kännas både långa och svåra om du inte trivs på din utbildning. Det är mycket bättre att välja ett program som du tycker verkar roligt och som du känner att du klarar av, än ett program som någon annan tycker att du ska välja. Om du läser ett program du tycker är roligt kommer tiden gå snabbare. Det viktigaste när du väljer utbildning är att du väljer något du själv vill göra. Det ska kännas meningsfullt och roligt att plugga!

Det som är så bra med svensk skola är att det alltid finns möjlighet att komplettera dina kunskaper och läsa till ämnen som du har missat under gymnasiet. Skulle du ändra dig i framtiden är det inte hela världen. Dina gymnasiestudier behöver inte avgöra hela din framtid.

Om du vill komplettera dina kunskaper kan du läsa kurser eller utbildningar via exempelvis Komvux. Du kan också läsa en utbildning via Yrkeshögskolan som allt som oftast leder raka vägen till ett jobb. Visst låter det bra? Du kan läsa mer om Yrkeshögskolan på Yh-guiden.

Känn efter hur det känns i magen innan du väljer din utbildning. Lycka till med dina studier!


Källa: scb.se

 

Reportage från framtid.se