Nyexaminerade lärare avgörande för svensk utbildning

Nyexaminerade lärare avgörande för svensk utbildning

Sveriges är i kris när det gäller utbildad lärarkompetens. Dessutom är bristen på yrkeslärare akut. Enligt en rapport som Svenskt Näringsliv har gjort behöver det examineras 17.000 yrkeslärare i Sverige fram till år 2031 för att minska kompetensbristen. Å andra sidan krävs det fler fyllda studieplatser på gymnasiala yrkesprogram, en dubblering mot dagens situation, för att Sveriges företag i sin tur ska lyckas fylla den yrkeskompetens som efterfrågas.

Men det är inte bara yrkeslärare som saknas på arbetsmarknaden. Högskolan i Kristianstad skriver i ett pressmeddelande att bristen på ämneslärare också är stor runt om i landet. Störst brist finns bland ämneslärare utbildade i matematik, fysik och kemi. För att motverka problemet öppnades ansökan till en ny utbildningsmodell för ämneslärare i årskurserna 7–9. Utbildningen är skräddarsydd och det första året läser studenterna 125 % studietakt. Därefter kombineras resterande fyra år av två dagars studier och tre dagars arbete i veckan. Det innebär att en examinerad student efter fem år på utbildningen också har fyra års arbetslivserfarenhet, en merit som ofta är efterfrågad på arbetsmarknaden.

Den nya utbildningen gör det också möjligt för studenten att studera med lön. Vilket innebär att det efter två års studier är möjligt att finansiera utbildningen med sin månadslön. Dessutom kan en lön vara avgörande för den som inte har möjlighet att leva på eventuella studielån under studietiden.


Elin sammanfattar:
Utbildade lärare behövs och kommer förmodligen alltid att behövas, därför tror jag verkligen att läraryrket är ett framtidsyrke. Nu finns det dessutom möjlighet att studera med lön, samtidigt som du examineras med fyra års arbetslivserfarenhet, vilket också gör det möjligt för fler att studera. Det tycker jag låter hur bra som helst!

Här finns mer information för dig som vill veta mer om yrkeslärare eller lärare

Lycka till!

Källor: Svenskt Näringsliv och Högskolan i Kristianstad