Textiltekniker
Spela filmen

Textiltekniker

Som textiltekniker hanterar du maskiner och processer i en textilproduktion. Du kommer du bland annat att ha som uppgift att omvandla designers och konstruktörers idéer och ritningar till en fungerande produktion. Du arbetar oftast i team med andra för att få textilproduktionen att flyta smidigt.

Du har överblick över textila materials beståndsdelar, egenskaper, tillverkning och användning, grunderna inom systematiskt förbättringsarbete, produktionsplanering och kvalitetsstyrning. En textiltekniker övervakar och styr olika tillverkningsprocesser och identifierar och löser tekniska fel.

Utbildning

Passande yrkeshögskoleutbildning finns bland annat på Nordiska Textilakademin.

Detta är YH-programmet för dig som vill arbeta med och utveckla textilproduktion. Programmet ger dig en yrkeshögskoleexamen Textiltekniker / Processoperatör. 

Du får kunskaper som ger överblick över textila materials beståndsdelar, egenskaper, tillverkning och användning, grunderna inom systematiskt förbättringsarbete, produktionsplanering och kvalitetsstyrning.  

Du kommer efter genomfört program att självständigt kunna planera och på ett säkert sätt utföra arbete i en textil produktion, självständigt hantera och underhålla utrustning enligt fastställda underhållsplaner, kunna delta i det systematiska arbetsmiljöarbetet samt ta ansvar för att arbeta efter fastställda instruktioner samt följa upp produktionsresultat. Du lär dig även om hur man utifrån miljökrav kan arbeta för en hållbar produktion. 

Eftersom yrkesrollerna är praktiska kommer en stor del av programmet också att ske via praktik ute på företagen i form av Lärande i arbete (LIA). Programmet kommer att varva teori med praktik, vilket innebär att termin 1 och 3 utgörs av teoretiska kurser och termin 2 och 4 utgörs av LIA.

Framtidsutsikter

Efterfrågan är stor på praktisk kompetens i branschen. Arbetsmarknaden utgörs av ett hundratal små och medelstora företag.

Personliga egenskaper

Finurlighet, noggrannhet och problemlösning är efterfrågade egenskaper.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  3 Lediga jobb som textiltekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.