Industriell klättrare
Tack till Klätterservice AB för visning av bild

Industriell klättrare

Industriell klättring, reparbete eller rope access är flera uttryck för samma arbete. Tekniken används för att arbeta på och nå svårtillgängliga platser på fastigheter, industrier eller konstruktioner. 

Industriell klättrare jobbar på höga höjder behöver grundläggande kunskaper i lagar och normer för säkert höghöjdsarbete, kunskaper om användning och underhåll av utrustning, repklättrings-tekniker och repfirning samt ergonomi och hissystem. Man måste vara bra på att kunna planera och bedöma risker i sitt höghöjdsarbete. Man behöver också kunskaper i grundläggande fallskyddsutbildning.

Dessa kunskaper fås genom att certifiera sig inom exempelvis organisationen SPRAT. Ett SPRAT-certifikat (Society of Rope Access Technicians) är internationellt gångbart och möjliggör arbete inom många olika branscher i stora delar av världen. De seriösa och alla större arbetsgivare på den svenska marknaden kräver dessa certifikat för anställning. 

Utbildning

I utbildningar som oftast finns hos privata utbildningsanordnare, där du själv eller ditt företag betalar för utbildningen, lär man sig många olika "delavsnitt" på område, såsom nedtagning av nödställd, knopar, etablering av ankare och kontroll av utrustning.

Klätterservice AB utför certifierade utbildningar inom SPRAT i Sverige.

Framtidsutsikter

Det finns efterfrågan på denna kompetens och ett av de företag som söker arbetskraft är Klätterservice AB

Personliga egenskaper

Det är mycket viktigt att ha gott säkerhetstänk, vara fysiskt och psykiskt stark och inte ha anlag för höjdrädsla.

Visste du att...?

... ordet industri kommer från latinets industria och kan översättas till svenska ungefär som "flit" eller "sysselsättning". I dagens betydelsen menas det med "Industriell tillverkning", att produkter framställs i en stor skala genom att råvaror förädlas, oftast på fabriker.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.