På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vem kan bli skogsarbetare?

Vem kan bli skogsarbetare?

I Sverige sysselsätter skogen ungefär 3700 anställda människor dagligen. Av dessa är ca 90 % män och tio procent kvinnor. Däremot är majoriteten skogsarbetare egenföretagare och därmed inte inräknade i statistiken. Du kan läsa mer om olika anställningsformer här

Landet är skogstätt och efterfrågan på träprodukter förväntas vara hög i Sverige, såväl som utomlands de kommande åren. Likaså utvecklas tekniken inom branschen snabbt och medför därmed nya kompetenskrav. Den stora efterfrågan och snabba teknikutvecklingen ökar också behovet av fler skogsarbetare i stora delar av landet. Enligt Arbetsförmedlingen väntas det finnas gott om jobb inom de kommande fem åren. Sett över en femårsperiod spår Arbetsförmedlingen att antalet nyexaminerade skogsarbetare inte kommer vara tillräckligt för att möta arbetsmarknadens behov, vilket innebär en potentiell kompetensbrist i branschen.

Vem kan bli skogsarbetare?
Skogsarbetare kan man bli om man läser Naturbruksprogrammet med inriktning Skog (som från HT 21 byter namn till Skogsvård) på gymnasienivå. Motsvarande utbildning för vuxna kan också finns inom Komvux. En passande utbildning kan också gå att hitta via folkhögskola eller privata utbildningsanordnare.
B-körkort kan ofta ställas som krav för att få en anställning. Har man C-körkort eller ytterligare körkortsbehörighet ses det som en merit.

Vad gör en skogsarbetare?
Som skogsarbetare arbetar man mest från hytten på sin skogsmaskin. Det kan innebära att framföra en maskin vid avverkning eller transportera virke. Man kan också arbeta med röjning och plantering av skog. Ansvaret att planera och följa upp arbetet förs idag alltmer över från cheferna till den enskilde skogsarbetaren. Det kan också handla om naturvårdsplanering och miljöuppföljning. Kort och gott kan en skogsarbetare få arbeta med lite av varje.

Elin sammanfattar:
Om du är sugen på att läsa en yrkesinriktad utbildning med stora möjligheter till jobb efter examen ser skogsarbetare ut att vara ett bra alternativ. Om du dessutom tycker om ny teknik och en bransch som utvecklas snabbt har du som skogsarbetare stora möjligheter till personlig utveckling.
Kan skogsarbetare vara ett yrke för dig?

Lycka till!

Och kom ihåg att det är varmt och torrt ute. Var försiktig med att grilla och elda i skogen, vi vill inte ha några stora skogsbränder!


Källor: Arbetsförmedlingen