Vad händer på arbetsmarknaden? Genrebild - reportage från framtid.se

Vad händer på arbetsmarknaden?

Covid-19 har medfört hög arbetslöshet i Sverige. Även ungdomsarbetslösheten har ökat drastiskt till följd av pandemin. Under augusti månad ökade arbetslösheten i landet med 114000 personer jämfört med augusti förra året. Ungdomsarbetslösheten (15–24 år) uppgår nu till 22,5%. 

I samband med den ökade arbetslösheten och svårigheten för unga att komma in på arbetsmarknaden sökte sig allt fler till utbildningar vid högskolor och universitet. Jämfört med förra året har ansökningarna ökat med 13%, vilket innebär den största ökningen någonsin. Jämfört med tidigare toppnotering hösten 2014 har 16000 fler sökt en utbildning i år. 

Enligt Arbetsförmedlingen ser siffrorna dock ut att vara på väg åt rätt håll. Allt fler som varit inskrivna hos Arbetsförmedlingen lämnar för att de tilldelats ett jobb eller utbildning. Även ökat antal utbildningsplatser och viljan att kompetensutveckla sig under krisen bidrar till minskat antal arbetssökande.


Elin sammanfattar:
Om du är en av alla som har blivit av med arbetet eller som inte kommit in på arbetsmarknaden delar jag med mig av tre tips. 

- Passa på att kompetensutveckla dig för att vara attraktiv på arbetsmarknaden när läget ändrar sig. Det är alltid lättare att ta klivet ut på arbetsmarknaden om du har en utbildning inom relevanta områden. Du kan dessutom söka flera av vårens (VT-21) utbildningar redan nu!

- Sök en kurs som ger dig färska kunskaper inom ett redan känt område eller sök en kurs för att lära dig något helt nytt. Ibland kan det vara bra att komplettera befintliga kunskaper med nya kunskaper för att kunna arbeta bredare eller välja en helt ny yrkesväg eller karriär. 

- Starta eget företag. Brinner du för något speciellt eller är du en stjärna inom ett specifikt område och känner att du skulle vilja jobba med just det så kan du starta en egen verksamhet. Här kan du läsa mer om att vara egenföretagare.

Källa: scb.se, uhr.se och arbetsformedlingen.se

 

Reportage från framtid.se