Ökat intresse för läkar- och sjuksköterskeutbildning

Ökat intresse för läkar- och sjuksköterskeutbildning

I samband med Coronakrisen ökar intresset för utbildningar inom vården. Störst ökning syns vid läkar- och sjuksköterskeutbildningar runt om i landet.

Trots skräckscenariot, där sjukvårdspersonalen är rejält underbemannad i den kris som råder, har antalet ansökningar inför höstens antagning till läkarprogrammet ökat med 23 % jämfört med samma period förra året. Sjuksköterskeprogrammet har också fått sig ett rejält lyft i statistiken jämfört med förgående år, där har antalet sökande ökat med 26 %.

I tider som dessa är det tydligt att vårdpersonalen är viktig. Flera sjukhus runt om i landet är underbemannade och när en kris likt Covid-19 inträffar är resurserna inte tillräckliga.

Nu uppmanas människor att omskola sig eller återgå till vården om möjlighet finns. Om du vill bidra och utbilda dig till läkare eller sjuksköterska är anmälan inför höstens programstarter fortfarande öppen.

Hur blir man läkare eller sjuksköterska?
Om du vill utbilda dig till läkare gör du det genom att söka till läkarprogrammet. Utbildningen är 5,5 år lång och efter godkända resultat krävs en AT-tjänst på minimum 18 månader eller upp till 2 år. Därefter kan du söka din läkarlegitimation hos Socialstyrelsen.

Vill du utbilda dig till sjuksköterska söker du till sjuksköterskeprogrammet som är en 3-årig utbildning på högskolan. Där läser du omvårdnadsvetenskap eller vårdvetenskap som kombineras med praktik. Sjuksköterskeprogrammet går även att läsa på distans. Efter avslutade studier finns flera vidareutbildningar inom olika områden, för den som vill specialisera sig ännu mer.

Elin sammanfattar
Om du känner dig manad att sätta dig in i en bransch som är under ständig utveckling och där varje medarbetare är med och gör skillnad. Eller om du brinner för att hjälpa människor och vill bidra till en frisk framtid. Då kanske läkarprogrammet eller sjuksköterskeprogrammet är någonting för dig?
Anmälan inför hösten utbildningar är öppen t.o.m. 15 april. Anmälan hittar du på antagning.se.

Lycka till!

 

Källa: DN.se