Bra att veta inför vidare studier! Genrebild - reportage från framtid.se

Bra att veta inför vidare studier!

Nu närmar sig ansökningsperioden för vidare studier via högskola och universitet. Är du sugen på att börja plugga till hösten? 

Vi har listat några saker som kan vara bra att veta inför dina studier. 

Ansökan
Det första du behöver göra när du bestämmer dig för att studera är att ansöka om en plats på önskad utbildning och vid önskad högskola eller universitet. Din ansökan kan du göra via t.ex. antagning.se eller via den utbildningssamordnare som du har valt. Högskolestudier eller universitetsstudier kan du ansöka om först efter att du har tagit din gymnasieexamen. 

När du söker utbildning kan du söka antingen hela program eller enskilda kurser. Ett program läser du under några år medan en enskild kurs vanligtvis bara håller på i några veckor. Olika utbildningar finns att tillgå i olika studietakt. Det vill säga hur många timmar i veckan du förväntas lägga på dina studier. Många program går på helfart vilket innebär att du studerar ca 40 timmar i veckan. Men det finns utbildningar som går långsammare också. En del utbildningar kan du studera på t.ex. halvfart eller kvartsfart. 

På Framtid.se kan du läsa mer om olika utbildningar och utbildningsformer

Uppstart
När du får ditt antagningsbesked får du veta du om du kommit in på utbildningen eller om du står som reserv. Står du som reserv innebär det att du inte har kommit in på utbildningen men att du kan tilldelas en plats om någon annan tackar nej eller hoppar av. Du behöver alltid tacka ja eller nej till din reservplats. Om du tackar ja står du kvar i kön och om du tackar nej plockas du bort ur kön. 

Har du däremot blivit antagen till en utbildning är det viktigt att du tackar ja eller nej till din plats. Om du vill behålla din plats tackar du ja men om du har ångrat dig eller av en annan anledning inte vill studera ska du tacka nej. Om du varken tackar ja eller nej till din plats ges platsen automatiskt till den som står först i reservkön. 

När du har fått ditt antagningsbesked och tackat ja till din plats är det viktigt att du har koll på uppropsdatumet. Uppropet sker på utbildningens första dag och om du inte är på plats vid uppropet blir du automatiskt av med din plats. Se till att vara tid. Det är tråkigt att missa hela sin utbildning för att man är sen till uppropet. 

Upplägg
Upplägget skiljer sig beroende på utbildningsform och utbildning. Högskola, universitet, yrkeshögskola och folkhögskola är alla eftergymnasiala studieformer men som kan skilja sig åt. Något som kan skilja är t.ex. sättet att examineras. Examinationer kan vara allt från tentor till praktiska tester eller uppsatser. Mer information om hur just ditt utbildningsupplägg ser ut kan du hitta hos din utbildningssamordnare. 

Under din studietid kan du också komma i kontakt med olika typer av undervisningsformer. Det kan vara allt från föreläsningar och seminarium till kurslitteratur, lektioner och grupparbeten. På en del program förekommer också laborationer och praktik.  

Studentliv
Med dina studier kommer också studentlivet. Den som väljer att studera vidare kan vara nyexaminerad från gymnasiet eller har flera år av arbetslivserfarenhet i bagaget. Alla studenter har olika förutsättningar och kommer därför att ta sin an ”studentlivet” på olika sätt. För en del kan det handla om att engagera sig i olika typer av föreningar medan det för andra är fullt fokus på studierna. 

Något som däremot drabbar de allra flesta är en begränsad ekonomi. Har du inte sparat pengar sedan tidigare eller har ett jobb vid sidan av kan du behöva ta ett studielån. Du som student vid högskola eller universitet är ofta berättigad att ta ett studielån. Det vill säga en månadsinkomst som kan hjälpa dig att betala t.ex. hyran, mat och din kurslitteratur. Innan du tar studielån bör du fundera över hur stort lån du behöver ta. Tänk på att alla pengar du lånar ska betalas tillbaka när studierna är slut. Du kan läsa mer om studiemedel och hur du ansöker om studiemedel på csn.se. 

För att få din ekonomi att gå ihop varje månad är det smart att sätta upp en budget. I din budget kan du räkna ut dina månadskostnader för t.ex. mat, hyra och intressen. Det är också smart att sätta upp ett sparkonto som du kan använda vid akuta kostnader, t.ex. om kylen skulle gå sönder eller om du behöver köpa en ny dator. Här får du fler tips kring din privatekonomi. 

5 pluggtips inför starten!
Det kan kännas både nervöst och spännande att börja studera. Kanske var det längesen du pluggade sist eller så kommer du direkt från gymnasiet. Oavsett om du har studietekniken färskt i minnet eller inte har studerat på flera år, så har vi samlat våra bästa tips för att du ska få en bra studiestart!

  1. Planera dina studier. Skaffa dig en kalender där du kan samla dina viktiga datum och aktiviteter.
     
  2. Anteckna. Var aktiv under dina lektioner, föreläsningar och seminarium och skriv ned allt som kan vara viktigt att komma ihåg.
     
  3. Var fokuserad. Se till att lägga undan allt som kan distrahera dig när du ska plugga. Om du kan hålla dig fokuserad lär du dig snabbare.
     
  4. Plugga tillsammans med någon annan. Fråga en studiekamrat om ni ska plugga ihop. Du kan lära dig både genom att lyssna eller förklara för någon annan.
     
  5. Skilj på pluggtid och fritid. Det är viktigt att vila för att orka prestera. Se till att planera in sådant som du tycker är roligt i schemat.


Elin sammanfattar:
Att börja studera, kanske flytta till en ny stad och starta något nytt kan kännas både spännande och nervöst. Något som kan vara skönt att veta är att det alltid går att ändra sig om det inte skulle kännas bra. Inser du efter ett tag att du inte trivs med din utbildning är det inte hela världen att hoppa av. Då har du åtminstone fått förståelse för vad du inte vill göra. 

Om du känner dig osäker inför din utbildning vill jag tipsa dig om att besöka din utbildningssamordnares hemsida för att läsa mer om utbildningen och vad den innehåller. På så vis vet du vad du kan förvänta dig av din utbildning redan innan den börjar. Många gånger finns det forum med andra studenter där du kan få ännu mer information och förståelse för utbildningen. 

Med ovanstående tips hoppas jag att du kommer klara studietiden alldeles utmärkt. Och om du är sugen på att plugga men inte vet vad - på framtid.se kan du läsa mer om olika yrken och utbildningar.

Lycka till med dina studier!

 

Reportage från framtid.se