Har du koll på din privatekonomi? Vet du vart dina pengar går varje månad och finns det något du kan göra för att minska utgifterna?
Här är några tips på hur du får en fungerande privatekonomi och saker du kan förändra för att bli bättre på att spara.
Det flesta människor har en ekonomi att anpassa sig till. Din ekonomi beror på dina intäkter och utgifter. Intäkter är t.ex. lönen du får från ditt arbete, avkastning på kapital och olika former av utbetalningar och bidrag som exempelvis utbetalningar från A-kassa och pension. Utgifter i din privatekonomi kan vara allt från bostadskostnader, lån och transportkostnader till utgifter för mat och kläder. Ofta är det bostadskostnaden som är den utgift som är störst hos privatpersoner.
Trots att privatekonomin påverkar varje individs levnadssituation är det många som har dålig koll på sin privatekonomi. Vet du hur mycket din bil kostar varje månad eller hur mycket pengar som går åt för att betala elabonnemang och bankränta?
Det är svårt att hålla ordning på sin budget om du inte vet vilka intäkter och utgifter du har varje månad. För att ta reda på hur din budget ser ut kan du se över dina intäkter och utgifter för de senaste månaderna. Gör en sammanställning över hur mycket pengar du tjänar, hur stora dina månadskostnader är och hur mycket pengar som blir över. Du har säkert ett bankkonto som visar vad du använt dina pengar till.
Ett problem i privatekonomin kan vara om du börjar handla med pengar du egentligen inte har. Olika krediter som ges på ditt bankkort eller om du köper en vara i en butik på avbetalning och olika sms-lån innebär ofta extrakostnader för ränta, uppläggningsavgift etc. Det innebär att du handlar för pengar du inte har och att det dessutom blir dyrare än om du hade sparat ihop pengarna först och sedan köpt varan.
Så hur kan du bli bättre på att spara pengar?
Ett sätt att spara pengar är att sätta upp en stående överföring från ditt lönekonto till ett specifikt sparkonto hos banken. Detta kan du göra månadsvis och då går en viss summa av din inkomst alltid direkt till ditt sparande när du får lönen utbetald. Ett sparkonto kan vara bra att ha om något oväntat skulle inträffa exempelvis om kylskåpet går sönder eller om du blir av med ditt jobb.
Är du ute efter ett mer långsiktigt sparande och kan tänka dig att låsa dina pengar i några år bör du välja ett sparkonto med högre ränta. Ska du spara dina pengar i 10 år eller mer är ett alternativ att spara i fonder eller aktier eftersom dessa ofta ger en högre avkastning på lång sikt.
Det kan även vara bra att avsätta en viss summa varje månad till ett speciellt konto som bara skall gå till hyra, mat, semester och andra fasta kostnader som måste betalas över ett år. Det som blir kvar kan du sedan använda till annan konsumtion. Om du fördelar årets kostnader och betalar en liten del varje månad så behöver det aldrig bli en stor extra-utgift om du t ex. vill åka på semester.
Ett annat sätt att spara in pengar varje månad är att göra sig av med onödiga utgifter. Har du t.ex. sett över ditt elavtal och försäkringen på bilen? Många gånger går det att hitta ett billigare alternativ och därmed spara några kronor extra varje månad. Om du har ett dyrt mobilabonnemang eller betalar för onödiga streamingtjänster som du ändå inte använder så kan detta också vara värt att se över.
Det finns väldigt många sätt att påverka sin privatekonomi och tänk på att om du inte kan öka dina intäkter så blir det samma effekt om du minskar dina kostnader :-)
Kan du hitta något extrajobb som kan dryga ut kassan när det behövs. Behöver någon i ditt område hjälp med trädgården, rasta hundar, passa barn?
Tips för bra ekonomiska rutiner
- Gör en budget
- Sätt upp en månatlig överföring till ett sparkonto och ett mat-/semesterkonto
- Se över dina kostnader, vad går det att spara in på?
- Skippa onödiga utgifter som t.ex. streamingtjänster, dyra elavtal och fika på stan
- Minska matkostnaderna genom att planera dina inköp och inte spontan-handla
- Välj cykeln eller åk kommunalt istället för bilen om det går
- Betala räkningar i tid
- Handla inte på avbetalning
Ofta kan det bli en intressant utmaning att se hur mycket extra pengar man kan spara bara genom att vara lite extra noggrann med sina kostnader och inte göra onödiga inköp. Handla t ex. aldrig mat när du är hungrig, då åker det garanterat ned en massa onödiga godsaker som du blir sugen på.
Kämpa på och glöm inte att belöna dig själv när du varit duktig!
Källor: konsumentverket.se och sverigekredit.se
Reportage från framtid.se