Maskinspecialist

Maskinspecialist

Som Maskinspecialist är din specialisering maskiner och underhåll av dessa. Vissa företag har stora maskinparker som ska underhållas, samtidigt som kraven på underhållet förändras/höjs.

Din uppgift blir att arbeta med utveckling av underhållsprocessen i enlighet med de nya krav som ställs på verksamheten, samt driva ständiga förbättringar för att öka kvalitén på leveransen och effektiviteten i underhållsarbetet.

Du driver mindre ombyggnadsprojekt och uppdrag kopplade till underhållsoptimering. Du analyserar problem och arbetar med problemlösning, liksom dokumenterar resultatet i arbetsinstruktioner. Som specialist kan du även ingå i större fordonsprojekt.

Som Maskinspecialist ansvarar du för att säkerställa kvalitet, agera affärsmässigt samt efterleva god affärsetik. Du ansvarar för att hantera och tidigt korrigera avvikelser som uppstår inom ansvarsområdet samt att arbetet utförs enligt lagar, föreskrifter och rutiner.

Utbildning

Du kan även hämta grundkunskaper på flera olika gymnasieprogram.

En väg att gå är att skaffa sig en ingenjörsutbildning inom el eller maskin med erfarenhet av underhållsprocesser. Goda IT-kunskaper är ett krav, liksom goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

För vuxna kan det finnas motsvarande utbildningar inom Komvux eller genom arbetsmarknadskurser som anordnas genom Arbetsförmedlingen.

Lämpliga utbildningar kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Maskinspecialist är ett mycket betydelsefullt jobb, både nu och i framtiden.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen krävs det  att man är analytisk, men kan också arbeta operativt, om det behövs; vidare krävs det god flexibilitet och förmågan och viljan att ge service som är mycket viktiga för att kunna leverera det företaget utlovar till sina kunder.

Arbetsplats

Maskinspecialister arbetar inom olika branscher, bland annat inom järnvägssektorn, som är viktig för samhällets utveckling.

Visa mer
Visa mindre

139 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.