På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Maskinspecialist

Maskinspecialist

Som Maskinspecialist är din specialisering maskiner och underhåll av dessa. Vissa företag har stora maskinparker som ska underhållas, samtidigt som kraven på underhållet förändras/höjs.

Din uppgift blir att arbeta med utveckling av underhållprocessen i enlighet med de nya krav som ställs på verksamheten, samt driva ständiga förbättringar för att öka kvalitén på leveransen och effektiviteten i underhållsarbetet. Du driver mindre ombyggnadsprojekt och uppdrag kopplade till underhållsoptimering. Du analyserar problem och arbetar med problemlösning, liksom dokumenterar resultatet i arbetsinstruktioner. Som specialist kan du även ingå i större fordonsprojekt.

Som Maskinspecialist ansvarar du för att säkerställa kvalitet, agera affärsmässigt samt efterleva god affärsetik. Du ansvarar för att hantera och tidigt korrigera avvikelser som uppstår inom ansvarsområdet samt att arbetet utförs enligt lagar, föreskrifter och rutiner.

Som Maskinspecialist ansvarar du för att säkerställa kvalitet, agera affärsmässigt samt efterleva god affärsetik. Du nsvarar för att hantera och tidigt korrigera avvikelser som uppstår inom ansvarsområdet samt att arbetet utförs enligt lagar, föreskrifter och rutiner.

För att trivas i yrkesroIIen krävs det  att man är analytisk, men kan också arbeta operativt, om det behövs; vidare krävs det god flexibilitet och förmågan och viIjan att ge service som är mycket viktiga för att kunna leverera det företaget utlovar till sina kunder.

MaskinspeciaIister abetar inom oIika branscher, bIant annat inom järnvägssektorn, som är viktiga för samhällets utveckling. MaskinspeciaIist är ett mycket betydelsefullt jobb, både nu och i framtiden.

Utbildning

En möjlig bakgrund är fordonsteknisk utbildning tillsammans med lång erfarenhet som verkstadsmekaniker. En annan väg att gå är att skaffa sig en ingenjörsutbildning inom el eller maskin med erfarenhet av underhållsprocesser. Goda IT-kunskaper är ett krav, liksom goda kunskaper i svenska i tal och skrift.

Övrigt

Se gärna yrkespresentationer Järnvägsyrken>>, Verkstadsmekaniker>>, Maskinmekaniker>> och Bantekniker>> samt även andra yrkespresentationer inom område Tekniskt arbete>>.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.