Vilken utbildning ger högst lön? Genrebild - reportage från framtid.se

Vilken utbildning ger högst lön?

Ja, vilken utbildning ger dig egentligen högst lön? Enligt en ny kartläggning som Arbetsmarknadsnytt har gjort visar det sig att yrkesprogrammen på gymnasienivå ger störst chans till både jobb och god inkomst direkt efter gymnasieexamen. Bland de gymnasieutbildningar som har flest nyexaminerade etablerade på arbetsmarknaden, ett år efter studenten, finns program med inriktning mot fordon, bygg och industriteknik. 

Kartläggningen visar tydligt att det är yrkesprogrammen som ger bäst möjligheter till jobb, på kortast tid. Siffror visar att ungefär 70% av alla de gymnasieelever som under året 2017 tog examen från ett yrkesprogram, redan året efter hade en anställning och en årsinkomst på minst 202400 kronor. För elever som studerat det Industritekniska programmet var medianinkomsten cirka 28000 kronor i månaden. Det kan jämföras med elever med en examen från det Estetiska programmet som hade en månadsinkomst på cirka 20000 kronor. 

Teknikprogrammet är det högskoleförberedande program vars medianinkomst står högst tre år efter examen. Där är inkomsten 25 200 kronor i månaden. Jämför man det med Bygg- och anläggningsprogrammet som är det yrkesprogram som har den högsta medianinkomsten efter tre år är skillnaden stor. Tre år efter en examen på Bygg- och anläggningsprogrammet är inkomsten nämligen 30900 kronor i månaden. 

Yrkesprogrammen är också de program som i största mån låter nyexaminerade studenter, med en gymnasieexamen, få en plats på arbetsmarknaden. Bland de branscher där bristen på utbildad kompetens är störst finns bygg, fordon och naturbruk. De kommande åren tros bristen på utbildad kompetens öka ännu mer, något som inte speglar ansökningsstatistiken. De senaste tio åren har antalet elever som valt ett yrkesprogram minskat. Bara inom byggbranschen kommer det att fattas 10000 nya medarbetare årligen, för att möta den brist som kommer med stundande pensionsavgångar. 

Vad är ett yrkesprogram?
Ett yrkesprogram är en gymnasieutbildning med tydlig yrkesutgång och koppling till arbetsmarknaden. Studierna förbereder dig för ett yrke eller för fortsatta studier via yrkeshögskolan. Alla som väljer att läsa ett yrkesprogram har rätt att lägga till kurser som ger grundläggande behörighet att söka till högskola och universitet. Med dessa kurser har du möjlighet att studera vidare på en högskola eller ett universitet efter din gymnasieexamen. Du kan kontrollera med din SYV (studie- och yrkesvägledare) vilka kurser som krävs för att få behörighet till den vidareutbildning du är intresserad av.

De yrkesprogram som ryms inom gymnasieskolan är:
Barn- och fritidsprogrammet
Bygg- och anläggningsprogrammet
El- och energiprogrammet
Fordons- och transportprogrammet
Handels- och administrationsprogrammet
Hantverksprogrammet
Hotell- och turismprogrammet
Industritekniska programmet
Naturbruksprogrammet
Restaurang- och livsmedelsprogrammet
VVS- och fastighetsprogrammet
Vård- och omsorgsprogrammetElin sammanfattar:
Står du inför gymnasieval men inte vet vad du ska välja? Jag vet att det kan kännas klurigt att veta vad man ska välja och kanske känns valet övermäktigt. Du ska veta att ditt gymnasieval inte är allt. Det finns alltid möjlighet att ändra sig och byta bana. Det är inte många 15-åringar som vet vad de vill göra i framtiden och man kan byta karriär flera gånger under sitt arbetsliv. 

Däremot spelar gymnasievalet roll vad gäller din närmaste framtid så det kan vara smart att tänka över ditt val ordentligt innan du lämnar in din ansökan. Ett yrkesprogram och ett högskoleförberedande program lägger t.ex. grund för olika framtidsutsikter. Väljer du ett yrkesprogram kan du högst troligt förvänta dig ett jobb nästan direkt efter studenten. Men om du läser ett högskoleförberedande program kan du behöva utbilda dig vidare för att få en plats på arbetsmarknaden. 

Här är några av mina bästa tips inför gymnasievalet!

  • Lyssna inte så mycket på alla andra. Välj något som du tror att du kommer tycka är roligt och intressant.
  • Glöm inte att rådfråga din SYV om du är osäker på hur du kan tänka inför valet eller hur du ska göra din ansökan. 
  • Läs på om de olika programmen. Det kanske finns något som intresserar dig som du inte har tänkt på. 
  • Fundera över vad du vill göra i framtiden. Vet du med dig att du vill utbilda dig inom ett specifikt yrke kan din SYV tipsa om den lämpligaste gymnasieutbildningen. 
  • Kom ihåg att du behöver lägga till kurser för att få grundläggande behörighet till högskola och universitet, om du väljer ett yrkesprogram. 
  • Undersök hur arbetsmarknaden ser ut. Kanske hjälper det dig att välja ett program som ger möjligheter till jobb i framtiden. Vill du ha goda chanser till jobb direkt efter din gymnasieexamen är yrkesprogrammen toppen. 
  • Prata med en elev eller rektor på ett program eller en skola som du är nyfiken på. Då kan du ställa frågor kring utbildningen eller skolan i sig.


Mer information om gymnasieskolan och fler tips kan du hitta på GymnasieGuiden.se 

Lycka till med ditt val!

Källor: arbetsmarknadsnytt.se och GymnasieGuiden.se

 

Reportage från framtid.se