Varför vill du ha det här jobbet? Genrebild - reportage från framtid.se

Varför vill du ha det här jobbet?

Varför vill du ha det här jobbet?
En vanlig fråga som ofta ställs under en intervju. Ibland kan den verka svår att besvara, men svaret på den frågan ska vara enkel och komma naturligt, då ökar dina chanser till att just du får jobbet.


Vanliga svar kan vara:

 • Jag behöver ha ett jobb
 • Jag vill jobba
 • Jag vill betala lånet/hyra
 • Jag hatar det jobb jag har idag, jag behöver göra något annat
 • Min familj flyttar så jag måste byta jobb


Visserligen kan samtliga av dessa svar vara sanna och stämma in på varför du faktiskt vill ha jobbet.

Det är viktigt att du under intervjun har övertygande anledningar och bra skäl till varför företaget ska anställa just dig och ingen annan! Genom att besvara frågan ”varför vill du ha det här jobbet” på ett bra sätt så kan du lättare övertyga intervjuaren.

Ett enkelt knep är att sätta sig in i intervjuarens situation – Vad vill intervjuaren ha för kandidat och vilka egenskaper och kompetenser letar intervjuaren efter?

De flesta letar efter entusiastiska medarbetare som verkligen vill ha jobbet och som visar det! När frågan ställs ”Varför vill du ha det här jobbet” så är det en möjlighet för dig att låta entusiastisk! Men tänk på att alltid vara dig själv och kunna stå för det du säger, i annat fall kan ditt svar sakna trovärdighet. Du kan däremot ta fram dina mer entusiastiska och engagerade sidor när frågan väl ställs. 
 

Tips på svar

 • "Jag gillar det här företaget eftersom att det är ett seriöst…", berätta varför du tror att det är ett bra företag – ge exempel. Det visar på att du är intresserad och påläst. Att prata positivt om företaget skadar inte.
   
 • Du kan också gå in mer på din arbetsroll, de utmaningar som rollen kan ha och som du ser som intressanta, varför skulle du hantera utmaningarna bättre än någon annan? Ge exempel på andra utmaningar och hur du tidigare löst liknande situationer.
   
 • Fundera på varför det inte skulle vilja anställa dig? Ta fram motbevis på ett smidigt sätt, utan att påpeka eventuella nackdelar med att anställa dig.


Reportage från framtid.se