Mathleaks har svaret på uppgiften! Reportage i samarbete med Mathleaks

Mathleaks har svaret på uppgiften!

Är du en av de lyckligt lottade som har knäckt den matematiska koden och ser svaret direkt när du tittar på ett mattetal eller är du en av många som får lite ont i magen när det är dags för matteprov?

Oavsett hur du klarar matten i skolan så har du säkert någon gång klurat på ett mattetal och samtidigt tänkt - När kommer jag någonsin att ha nytta av detta?

Matematik kan säkert känns onödigt ibland, nu när vi har så många hjälpmedel i det moderna samhället, men redan den dagen du skall flytta hemifrån så är det bra att ha koll på siffrorna. En hushållsbudget för att hålla koll på kostnaderna är i princip nödvändigt, vem vill att pengarna skall vara slut en vecka innan lönen kommer..?

Kanske du sitter på banken och förhandlar om räntan på ditt första bostadslån och då kan det verkligen vara bra att veta hur mycket 1% i lägre ränta kan innebära i sänkt månadskostnad. Du kanske ser den där snygga väskan eller coola mountainbiken och tänker att ett snabbt och smidigt sms-lån kan göra dig till en lycklig ägare, men efter lite snabb huvudräkning inser du att bara räntan och uppläggningskostnaden på sms-lånet blir dyrare än själva lånet.

Ja, du fattar säkert att matte alltid kan vara bra att ha koll på, även i verkliga livet.


Framtid.se träffade Jesper Mårtensson för att prata om matte och vi bad honom berätta mer om deras digitala matteverktyg ”Mathleaks”.


Vad är Mathleaks?
Mathleaks är ett digitalt verktyg som hjälper dig att studera matte smart, inte mer. Du kan studera både med lösningar till din mattebok och med Mathleaks e-läromedel. Oavsett om du redan gillar matte och vill fortsätta att utvecklas eller om du behöver lite extra hjälp att höja betyget så kan du använda Mathleaks.


Varför har ni skapat den här tjänsten?
– Vi har sett att lärarna i skolan ofta har begränsat med tid och möjlighet att ge den extra hjälp och stöd som många elever behöver när det gäller matematiken. Man hör också på nyheterna att matematikkunskaperna hos svenska ungdomar sjunker. Vi är dock övertygade om att det inte handlar om oförmåga hos landets unga. Vi anser att problemet ligger i bristande tid och resurser i skolan och man hinner helt enkelt inte ge ungdomarna möjlighet att lära sig grunderna ordentligt, därför har vi skapat Mathleaks.

Genom Mathleaks kan du ta kontroll över dina studier och studera på egen hand i hemmet och andra ställen utanför klassrummet. Med Mathleaks får du svar på alla frågor i din mattekurs genom teori med filmad genomgång av erfaren lärare, exempel och förklarande lösningar till uppgifter. Dessutom kan du testa dina mattekunskaper antingen direkt på din dator eller med vår app i mobilen.


Ok, det låter ju väldigt bra men kostar det något att använda Mathleaks?
– Att utveckla ett verktyg som Mathleaks kostar väldigt mycket pengar men vi ger ändå möjlighet att utnyttja grundfunktionerna gratis. Men för att få pedagogiska svar på frågor i din mattebok och andra funktioner så tar vi ut en liten avgift. Ett abonnemang kostar 69 kr per månad, alltså billigare än t ex. Spotify. Om du tecknar dig för längre perioder får du dessutom extra bra rabatt.


Miljö är en viktig fråga, vad gäller för Mathleaks?
Mathleaks e-läromedel är miljövänligt till skillnad från böcker då det är digitalt och inte baserat på pappersproduktion.

Det låter som att Mathleaks kan ge dig svar på kluriga frågor och även förklara hur lösningen gick till, dessutom finns verktyget alltid till hands i hemmets lugna vrå.

Framtid.se tackar Jesper för pratstunden och önskar honom och teamet bakom Mathleaks lycka till!

 

Reportage från framtid.se