Hur tar man sig an Corona 2.0?

Hur tar man sig an Corona 2.0?

Sedan i våras har pandemin legat tung över världen och när smittspridningen såg ut att avta verkar en andra våg svepa över Europa. Det är fortsatta utmaningar på arbetsmarknaden och flera arbetsplatser vidtar åtgärder för att minska smittspridningen. Återigen kan vi förvänta oss att många arbeten kommer förläggas på hemmakontoren. 

Kanske var du en av dem som spenderade våren hemma och precis fått återgå till kontoret nu när restriktionerna skärps igen? Eller kanske är det första gången du blir ombedd att arbeta hemifrån? 

Det kan vara svårt att hålla motivationen och disciplinen uppe när man inte får vara på jobbet. Här kommer några tips till dig som känner dig träffad. 

Hur får du arbetet att fungera på hemmakontoret?
- Ställ klockan, stig upp i tid och byt om från pyjamasen
- Ät en stabil frukost
- Ställ iordning ett ”kontor” eller en plats avsedd för ditt arbete i hemmet (undvik soffan)
- Skriv en att-göra-lista för att veta vad du ska göra och hur dagen skall planeras
- Undvik att göra hushållssysslor under arbetstid
- Prata med dina kollegor i videosamtal
- Ta en promenad och lämna ”kontoret” på rasten 

Förutom en skakig arbetsmarknad har även ungdomsarbetslösheten ökat i spåren av pandemin och många som velat etablera sig på arbetsmarknaden har tvingats tänka i andra banor. Samtidigt som arbetslösheten i landet stiger har antalet ansökningar till högskolor och universitet ökat. Ett tecken på att många valt att kompetensutveckla sig ur krisen.

Har du inget jobb eller annan sysselsättning i dessa tider kan de vara värdefullt att använda din tid för att öka chanserna till en anställning eller vidareutbilda dig tills pandemin är över. Sök en kurs eller utbildning, läs utbildande material i böcker och på internet eller starta en egen verksamhet om du har en bra affärsidé. Inga sätt är dåliga i en tid när världen är osäker och det är bättre att göra något än att bara vänta på bättre tider.

Elin sammanfattar:
Med strängare restriktioner och besked om att jobba på distans, om möjlighet finns, kan man känna sig både ensam och omotiverad att jobba. Det passar inte alla att sitta hemma utan sina kollegor och organisationens struktur. Mitt tips till dig som är trött på hemmakontoret är att fortsätta hålla daglig kontakt med dina kollegor via digitala verktyg. Vem säger att man inte kan fika tillsammans via länk?

Och till dig som trivs på hemmakontoret. Se till att leverera ett grymt resultat så kanske din arbetsgivare ger dig möjlighet att delvis arbeta hemma även efter pandemin.   

Ta hand om varandra och kom ihåg att stanna hemma om du känner dig sjuk. Tillsammans kan vi underlätta för sjukvården och stoppa smittspridningen. 

Lycka till i höst!

 

Källor: scb.se