I den konkurrensbetonade arbetsvärlden är en högre utbildning nyckeln till framgång. Om du drömmer om att ta din karriär till nästa nivå genom att fortsätta dina studier på högskola eller universitet, måste du förstå konceptet "grundläggande behörighet" och hur du kan uppnå denna behörighet för att förverkliga dina utbildningsmål.
Grundläggande behörighet – Vad är det?
Grundläggande behörighet sammanfattar de kurser du måste ha godkänt betyg i för att sedan kunna söka in till högskola eller universitet. Detta är ett bevis på att du har de grundläggande kunskaperna för att genomföra utbildningen. Det mest vanligt förekommande sättet är att du har gått ett högskoleförberedande program på gymnasiet eller Komvux.
Grundläggande behörighet - Vilka ämnen ingår?
De ämnen som ingår i en grundläggande behörighet är:
Matematik 1a eller högre
Svenska 1 och 2 alternativt svenska som andraspråk 1 och 2
Du behöver alltså som minst godkänt i dessa ämnen för att ha en grundläggande behörighet, minst 2250 gymnasiepoäng. Kolla noga igenom när du ska kolla upp din framtida utbildning så att du har alla de ämnen som uppges för att söka till utbildningen, för vissa utbildningar behöver du komplettera med andra ämnen utöver den grundläggande behörigheten.
Vad gör jag om jag saknar betyg i ett ämne?
Har du gått klart ett program på gymnasiet med godkänt i de ämnen som listas här ovanför så har du automatiskt den grundläggande behörighet du behöver för att söka in till högre studier.
Men saknar du godkänt i ett eller flera ämnen så var inte orolig, du kan alltid läsa upp dina betyg eller komplettera med de ämnen du inte har betyg i. En väg att gå är att plugga upp dina betyg på Komvux. Komvux står för ”Kommunal vuxenutbildning”. På Komvux har du även möjlighet att läsa på distans som skapar potentialen att kunna studera samtidigt som du arbetar. Där kan du, helt utan kostnad, ta igen de ämnen du missat eller läsa upp de betyg du behöver förbättra. Ansökan till Komvux är en förhållandevis enkel process:
- Kolla upp vilka kurser du behöver läsa: Vilka kurser är det som saknas för den utbildning du vill söka till. Här ovanför kan du läsa vilka ämnen som inkluderas i en grundläggande behörighet, kolla upp utbildningen du vill söka till för att se om den kräver någon särskild behörighet utöver den grundläggande behörigheten.
- Se vart ditt närmsta Komvux ligger: I den kommun du är folkbokförd och som du arbetar i kan du enkelt ta reda på var ditt närmsta Komvux ligger via Komvux webbplats. Många vill kunna studera utan att behöva ta en paus inom sitt arbete därför är möjligheten att studera på distans mycket populär, NTI-skolan är en av de skolor i Sverige som erbjuder distansstudier under förutsättning att skolan har ett samarbete med din kommun.
- Utforska kursutbudet: Gå till din kommuns Komvux-webbplats eller kontakta dem direkt för att utforska vilka olika kurser och program som erbjuds. De kommer att ha information om grundläggande kurser, gymnasiala kurser och eventuella specialutbildningar.
- Skicka in ansökan: Ansökningsprocessen kan variera något beroende på din hemkommun, men ofta kan ansökan göras online via din hemkommuns webbplats. Du fyller enkelt i en ansökningsblankett med vilka kurser eller ämnen du är intresserad av att läsa.
- Bekräftelse och registrering: När ansökningsperioden är över så kommer du få ett antagningsbesked med information om hur du går vidare i processen. Efter du fått antagningsbeskedet måste du registrera dig för kursen enligt de instruktioner som ges av Komvux eller din kommun.
Studera Komvux
Komvux, eller vuxenutbildning som det också heter, är en möjlighet för många som av olika skäl vill återvända till skolbänken, byte av karriär eller möjlighet till utveckling inom din nuvarande yrkesroll. Oavsett orsaken så kan Komvux erbjuda en flexibel och anpassningsbar utbildningsväg som gör det möjligt för dig att uppnå dina mål vare sig du letar nya karriärmöjligheter eller utökade färdigheter. Många Komvux runtom i Sverige erbjuder distansstudier vilket underlättar för dig som vill jobba vid sidan av dina studier eller bara behöver ta det i din egen takt.
Du kan läsa en stor variation av utbildningar på Komvux, för att nämna några alternativ:
- Grundläggande ämnen (som grundläggande behörighet)
- Högskoleförberedande kurser
- Yrkesinriktade kurser
CSN för Komvux
Du som studerar på Komvux kan ansöka om studiemedel från CSN, att studera på Komvux är kostnadsfritt men du kan ansöka om bidrag och lån för t.ex. boende och litteratur.
NTI-skolan Komvux – En bra start
NTI-skolan erbjuder ett omfattande utbildningsutbud som är utformat för att förbereda dig inför framtida karriärmöjligheter. Med över 280 kurser inom olika ämnen, inklusive matematik, svenska, engelska och många fler, ger NTI-skolan dig möjlighet att komplettera din tidigare gymnasieutbildning och förbereda dig för högre studier på distans eller på plats.
Det finns många fördelar med att studera på NTI-skolan. Med ett flexibelt upplägg kan du bygga upp din egen studieplan utefter din tillgänglighet och ditt egna tempo. Du får alltid hjälp och stöd från deras mycket engagerade lärare tillsammans med de mest moderna läromedlen, allt för att du ska kunna nå just dina mål.
Om du har tankar på att läsa upp ämnen inom grundläggande behörighet för att utveckla dina kunskaper och skapa nya möjligheter, överväg NTI-skolan som din väg till en högkvalitativ utbildning.
Betalt reportage i samarbete med NTI-skolan