På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Framtidens arbetsmarknad

Framtidens arbetsmarknad

I rapporten Future of Jobs av World Economic Forum* framkommer det att arbetsmarknaden under de närmsta åren kommer förändras i väldigt snabb takt. Nya färdigheter kommer att efterfrågas i snabbare takt än vad utbildningarna hinner anpassa sig till arbetsmarknadens behov.

Anledningen till detta är främst de fortsatta teknologiska framstegen inom genetik, artificiell intelligens, robotteknik, nanoteknologi, 3D-printing och bioteknologi.

I rapporten framkommer det att 65 procent av barnen som börjar lågstadiet i framtiden kommer att jobba med yrken som inte ännu finns.

Enligt rapporten kommer det, redan inom fem år, vara en tredjedel av de färdigheter som efterfrågas idag vara ersatta av nya färdigheter som inte anses nödvändiga för samma yrke nu.

Den största förändringen antas bli för arbeten inom finanssektorn.

  

De 10 viktigaste färdigheterna år 2020

1. Komplex problemlösning

2. Kritiskt tänkande

3. Kreativitet

4. Personalhantering

5. Koordinering med andra

6. Emotionell intelligens

7. Omdömesförmåga och beslutsfattande

8. Serviceorientering

9. Förhandlingsförmåga

10. Kognitiv flexibilitet

  

Vill du utbilda dig och få rätt kompetens för framtidens arbetsmarknad?
Läs då mer om Yrkeshögskolan. Varje yrkeshögskoleutbildning som startas gör det för att samhället är i behov av just den kompetensen. Det är därför lätt att få jobb efter en yrkeshögskoleutbildning (yh-utbildning).

  

* World Economic Forum är mest känd för den årliga konferens i Davos i Schweiz som samlar några av världens mäktigaste beslutsfattare inom politik och näringsliv.