Elektriker eller svetsare?

Elektriker eller svetsare?

Det finns flera yrken i Sverige som saknar utbildad kompetens. I dagsläget ligger hantverksyrkena elektriker och svetsare mest rödmarkerade vad gäller utbildad kompetens. Inför gymnasievalet kan det vara svårt att veta vad man vill arbeta med i framtiden. Men om du vill känna dig säker på att det finns goda arbetsmöjligheter efter avslutade studier kan elektriker eller svetsare vara yrken värda att fundera över.

Men vad innebär yrkena och hur utbildar du dig egentligen?

Elektriker
Passar dig som vill ha möjligheten att arbeta inom flera olika områden och som vill vara med och bidra till samhällets hållbara utveckling. Som elektriker kan du arbeta med att dra nya ledningar i nybyggnationer, då är du installationselektriker. Du kan också vara serviceelektriker, då arbetar du med ombyggnation, felsökning och reparation. Om du istället är anställd på en större industri eller elinstallationsfirma är du industrielektriker. Som industrielektriker är underhållning och reparation av maskiner en viktig del i arbetet. Även inom den marina branschen är elektriker eftertraktade.

Vill du arbeta som elektriker kan du gå El- och energiprogrammet med inritning elteknik på gymnasiet. Efter den grundläggande utbildningen i gymnasieskolan behöver du gå som lärling hos ett elföretag, ungefär ett år, och arbetar då bredvid en utbildad elektriker. När studierna är godkända och lärlingsperioden avslutad får du ett certifikat som visar att du fullgjort din utbildning.

Det kan också finnas liknande utbildningar inom Yrkeshögskolan. Läs mer på YrkeshögskoleGuiden.

Svetsare
Passar dig som vill arbeta inom breda områden som t.ex. allt från tillverkning av avancerad medicinsk utrustning till jobb på stora byggprojekt. Som svetsare fogar du samman olika metalldelar med hjälp av olika svetsmetoder. Du kan arbeta med tillverkning, reparation eller montering av olika metallprodukter. Svetsning förekommaer inom t.ex. tillverkningsindustrin, broanläggningar, husbyggen och installation av rörsystem.

Om du vill utbilda dig till svetsare gör du det enklast genom att läsa det Industritekniska programet, med inriktning Svetsteknik, på gymnasiet.

Lämplig eftergymnasial utbildning kan också finnas inom Yrkeshögskolan.

Elin sammanfattar
Om du vill ha ett yrke med stora arbets- och utvecklingsmöjligheter verkar elektriker eller svetsare vara perfekt. Dessutom är respektive utbildning yrkesförberedande och kräver inga vidare studier på högskola. Samtidigt är det praktiska utbildningar, vilket passar dig som hellre jobbar praktiskt än teoretiskt. Om du fortfarande inte bestämt dig för vilken utbildning du ska söka på gymnasiet kanske elektriker eller svetsare vara bra tips!

Lycka till!

 

Källa: Manpower