Bra att tänka på inför skolstart! Genrebild - reportage från framtid.se

Bra att tänka på inför skolstart!

När skolorna runt om i Sverige dra igång igen efter sommaren väntar en ny skola och ny klass för många. För andra är det dags att gå tillbaka till sin gamla. Oavsett vad som ligger framför finns det några saker som kan vara bra att tänka på när det är dags att komma tillbaka till skolbänken. 

Gå och lägg dig i tid.
Med skolstarten kommer ett nytt schema och nya rutiner. Det är viktigt att sova för att orka långa dagar. Dessutom krävs det att kroppen är utvilad om hjärnan effektivt ska kunna ta emot och bearbeta information.

Planera mera.
För att slippa känna dig stressad över inlämningar och prov är det smart att planera. Det kan vara bra att skriva ner vilka dagar du har deadlines och vad som behöver göras varje dag.

Se till att hålla fokus.
Ska du lära sig någonting nytt är det viktigt att vara fokuserad under lektionerna. Saker som kan få dig att tappa fokus kan t.ex. vara om du är hungrig eller omges av distraktioner. För att undvika detta kan du ta med dig en frukt och se till att telefonen är avstängd under lektionen. Kanske är det lättare att fokusera om du sitter en bit från kompisarna också? 

Skriv ned allt viktigt.
När du ska plugga inför ett prov kan det vara bra att veta vart du hittar all information du behöver. Ofta är det svårt att komma ihåg allt som sägs på lektionen om det inte finns nedskrivet. Ta anteckningar när läraren pratar så blir det lättare när det är dags att lära sig. 

Packa viktiga tillbehör.
Det kan vara svårt att plugga utan penna, suddgummi och papper. Kom ihåg att packa ner allt i väskan så du inte saknar några viktiga prylar när du börjar skolan. 

Och kom ihåg att ha roligt också!

 

Reportage från framtid.se