På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Betyg på gymnasiet

Betyg på gymnasiet

Hej, alla "nya" gymnasister och grattis! Ni ska börja läsa på gymnasiet rätt så snart :)

För många av er känns det roligt och spännande men kanske också lite oroligt eller osäkert, kanske för att ni inte vet riktigt vad som gäller.

För att underlätta för er förklarar jag här vilka regler som gäller för "betyg på gymnasiet". Vilka betyg som gäller när man senare söker till en högskoleutbildning, vad är skillnaden mellan jämförelsetal, meritvärde och meritpoäng och hur man räknar fram den "siffra" med vilken man konkurrerar om plats på högskolan.

Till skillnad från grundskolan, gäller alla betyg på gymnasiet (från alla årskurser) och inte bara slutbetyget.

I gymnasiearbetet (ofta används förkortning "GA"), som är en obligatorisk kurs i åk. 3, får man endast F eller E och man måste få betyget E för att kunna få ut sitt examensbevis.

I andra kurser kan man få betyg från F (icke-godkänt) till A (högsta möjliga betyge). Betyg från alla årskurser räknas in i ett jämförelsetal, som utgör "betygssnittet".

Till jämförelsetalet plussar man på eventuella meritpoäng. Summan av jämförelsetalet och meritpoängen blir meritvärdet. Det är med meritvärdet som man konkurrerar om plats på högskolan/universitetet.

Reglerna kring meritpoäng kan ändras, det finns förslag på att antingen ändra reglerna eller helt ta bort meritpoängssystemet. Redan nu är det vissa (men bara några få) högskolor/universitet i Sverige som inte erkänner meritpoängen.

Sammanfattningsvis, vill jag säga så här:

Gör ditt bästa från första dagen på gymnasiet för att lära dig så mycket som möjligt. Betygen från åk. 1 kommer att ha lika stor betydelse för dina framtida chanser att komma in på en högskoleutbildning som betygen från åk. 2 och 3.

Ha god närvaro och var uppmärksam på lektionerna. Är det ngt. du inte förstår, försök få svar på det via kompisar eller fråga läraren.

Och kanske det viktigaste... om du gör ditt bästa måste du känna dig nöjd, ingen kan göra bättre än sitt bästa!

Önskar alla nya gymnasister en bra början på deras gymnasietid :)

PS. För mer information om kraven för att uppnå gymnasieexamen och få ut sitt examensbevis kan du läsa på gymnasieguiden.se/informeras och läs gärna fler reportage, blogginlägg och se info om yrken här på Framtid.se. T ex. detta reportage om närvaro.