Betyg på gymnasiet Genrebild - reportage från framtid.se

Betyg på gymnasiet

Hej, alla nya gymnasister och grattis! Ni ska börja läsa på gymnasiet rätt så snart!

För många av er känns det roligt och spännande men kanske också lite oroligt eller osäkert, kanske för att ni inte vet riktigt vad som gäller.

För att underlätta för er förklarar jag här vilka regler som gäller för "betyg på gymnasiet". Vilka betyg som gäller när man senare söker till en högskoleutbildning, vad är skillnaden mellan jämförelsetal, meritvärde och meritpoäng och hur man räknar fram den "siffra" med vilken man konkurrerar om plats på högskolan.

Till skillnad från grundskolan, gäller alla betyg på gymnasiet och inte bara slutbetyget.

I gymnasiearbetet, som är en obligatorisk kurs i åk. 3, får man endast F eller E och man måste få betyget E för att kunna få ut sitt examensbevis.

I andra kurser kan man få betyg från F (icke-godkänt) till A (högsta möjliga betyg).

Betyg från alla årskurser räknas in i ett jämförelsetal, som utgör "betygssnittet".

Till jämförelsetalet plussar man på eventuella meritpoäng. Summan av jämförelsetalet och meritpoängen blir meritvärdet. Det är med meritvärdet som man konkurrerar om plats på högskolan/universitetet.

Reglerna kring meritpoäng kan ändras, det finns förslag på att antingen ändra reglerna eller helt ta bort meritpoängsystemet. Redan nu är det vissa högskolor/universitet i Sverige som inte erkänner meritpoängen.


Sammanfattningsvis, vill jag säga så här:

Gör ditt bästa från första dagen på gymnasiet för att lära dig så mycket som möjligt. Betygen från åk. 1 kommer att ha lika stor betydelse för dina framtida chanser att komma in på en högskoleutbildning som betygen från åk. 2 och 3.

Se till att ha en hög närvaro och var uppmärksam på lektionerna. Är det något du inte förstår, försök få svar på det via kompisar eller fråga läraren.

Och kanske det viktigaste... om du gör ditt bästa måste du känna dig nöjd, ingen kan göra bättre än sitt bästa!

Önskar alla nya gymnasister en bra början på deras gymnasietid!


ps. För mer information om kraven för att uppnå gymnasieexamen och få ut sitt examensbevis kan du läsa på gymnasieguiden.se/informeras och läs gärna fler reportage, blogginlägg och se info om yrken här på Framtid.se.

 

Reportage från framtid.se