Är basåret din räddning? Genrebild - reportage från framtid.se

Är basåret din räddning?

Har du varit med om att du letat efter en utbildning? När du väl hittat en utbildning som verkar spännande och som dessutom skulle leda till ett jobb som du vill ha, då saknas rätt förkunskaper. Det finns en lösning – Basår!

Ett basår är en ettårig utbildning på gymnasienivå som ges på högskolor och universitet i Sverige. Det är ett bra alternativ för dig som inte blivit behörig till den utbildning som du vill gå, du kan t.ex. läsa kurser inom matematik, biologi, fysik och kemi.

Efter ett naturvetenskapligt eller tekniskt basår/termin kan du tillgodoräkna sig rätt förkunskaper för respektive utbildning.

För att kunna läsa ett basår krävs det en grundläggande behörighet till den utbildningen som du vill påbörja efter basåret.


Fördelar med ett basår
Förutom att ett basår ger rätt behörighet och därmed möjlighet att söka en specifik utbildning, så erbjuder många skolor dessutom platsgaranti, det innebär att en del högskolor/universitet lovar dig en garanterad plats på t.ex. en teknisk utbildning efter basåret.

Eftersom ett basår är en utbildning på gymnasienivå ger det inga högskolepoäng. Du läser ett basår för att få behörighet, betygen du får kan inte påverka ditt meritvärde.


Andra sätt att få rätt behörighet
Förutom att läsa ett basår kan elever också göra en behörighetskomplettering genom att läsa kurser på komvux alternativt göra prövningar i kurserna. Det finns även möjlighet att läsa sitt basår på komvux. Skillnaden från att läsa på högskola eller universitet är att ett basår på komvux påverkar meritvärdet.


Har du frågor kring basår?
Ställ din fråga till våra studie- och yrkesvägledare på FrågaSYV.se

antagning.se kan du söka på basår/terminer på olika högskolor och universitet.

 

Reportage från framtid.se