Arbete på distans? Genrebild - reportage från framtid.se

Arbete på distans?

Hur gör man egentligen när man jobbar på distans och hur behåller man motivationen?

Distansarbete fungerar olika för alla och en del är mer vana vid att jobba hemifrån än andra. Här är några tips för att lyckas med ditt arbete digitalt och fortsätta hålla dig motiverad!

Det första du bör tänka på är att behålla dina vardagsrutiner. Stig upp i normal tid på morgonen, ät en stabil frukost, klä på dig och fixa dig precis som en vanlig dag innan jobbet. Dessutom kan det vara värdefullt att fixa en arbetsplats hemma för att få arbetet att flyta på så bra som möjligt. Avsätt en plats för arbete där du har tillgång till allt du behöver under en arbetsdag. Ge dig själv alla förutsättningar du normalt sett har på ditt jobb, allt samlat på en och samma plats i hemmet.

Du bör också stänga ute och lägga undan allt som kan distrahera dig från ditt arbete. Stäng av notiser på telefonen och stäng in dig i ett rum där du får vara ensam och kan behålla ditt fokus. Det kan vara fördelaktigt att inte sitta i ett rum där du vet att du borde städa, i tv-soffan där din favoritserie lockar eller i vardagsrummet där familjen rör sig.

Försök hålla jobbet hemifrån så likt jobbet på din arbetsplats som möjligt. Ställ inte in dina möten utan träffa dina kollegor eller kunder via videosamtal istället. Skippa inte 10-fikat med kollegorna bara för att du jobbar hemifrån utan ta er vardagliga kopp kaffe digitalt. När du jobbar hemifrån förutsätter det ofta att ditt arbete kan ske digitalt och därför är det viktigt med bra uppkoppling. Låt inte en dålig internetuppkoppling förstöra din dag.

Att jobba hemifrån kan för en del vara påfrestande och för de allra flesta är det svårt att hålla fokus efter ett tag. Se till att ge dig själv goda förutsättningar att leverera samma toppenjobb som på arbetsplatsen. Ta en promenad och låt både dig själv och hjärnan koppla av och samla ny energi för att orka leverera.

Och innan dagen är slut, skriv en att-göra-lista inför morgondagen. Det hjälper dig att hålla fokus på rätt saker och bli färdig med det du ska i tid. Det känns alltid skönt att få bocka av några punkter från listan!

Lycka till med ditt distansarbete!

 

Reportage från framtid.se