På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Antagen till gymnasiet?

Antagen till gymnasiet?

Nu är det juli och slutantagningsbeskeden för gymnasieskolan börjar närma sig.

Men vad händer när du har fått ditt besked?

När slutantagningen är gjord får du veta vilket av dina val du har kommit in på. Om betygen ger dig behörighet till flera olika program tas du automatiskt in på det program du placerat högst upp. När du har fått ditt besked är det viktigt att komma ihåg och tacka ja eller nej till din plats.

Efter slutantagningen sker en reservantagning för dem som inte blivit antagna till sitt förstahandsval. Om du inte blir antagen till ditt förstahandsval är det viktigt att tacka ja eller nej till din plats på ett annat program. Som reservantagen kan du välja att stå kvar som reserv för ett av dina högre val eller avsäga dig den eventuella reservplatsen för annat program. En reservplats kan bli tillgänglig om någon annan t.ex. hoppar av ett program. 

Skulle du behöva ändra din ansökan eller göra om din ansökan efter att ansökningsperioden har stängt finns det möjlighet att göra om ditt val. För att ändra ditt val ska du kontakta din studie- eller yrkesvägledare. Ett sent val kan endast beviljas om det finns lediga platser på önskat program. Detta innebär att dina meritpoäng inte spelar någon roll. Oavsett om du har högre meritvärde än någon som ansökt i tid kommer du att prioriteras i efterhand.
Detta gäller inte Introduktionsprogram och Gymnasiesärskolan.

Om du när du har börjat gymnasiet skulle ångra ditt val av utbildning finns det möjlighet att söka om till gymnasiet. Då behöver du kontakta din studie- eller yrkesvägledare för hjälp.

Nu är det snart dags att börja plugga.

Stort lycka till!

 

Källor: Gyantagningen.se