På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Brett val, kan leda åt fel håll..

Brett val, kan leda åt fel håll..

Många som väljer gymnasieutbildning tänker att det skall välja ett program som känns brett och därmed kan öka antalet möjligheter vid eftergymnasiala utbilningsval. Exempel på breda gymnasieprogram kan vara SA, samhällsvetenskapsprogrammet eller NA, naturvetenskapsprogrammet.

Både NA och SA är bra utbildningar men de har ingen tydlig yrkesinriktning och tyvärr kan ett sådant val i vissa fall visa sig att bli en återvändsgränd.

Om du av någon anledning inte uppnår kraven för Examensbevis och får Studiebevis i stället så blir du inte behörig att söka eftergymnasiala utbildningar. Även om du uppnår kraven och får ett Examensbevis, men kanske med "medelbra" betyg, så kan det vara svårt att komma in på vissa eftergymnasiala utbildningar. 

Om man med Examensbevis från gymnasiet söker till yrkesutbildningar på komvux så kan det vara svårt att komma in, komvux måste prioritera personer med "kort tidigare utbildningsbakgrund".
Alla får givetvis söka till utbildningar på komvux men risken finns att du blir utan plats, oavsett hur många gånger man söker (det finns i detta fall inte något kösystem, utan vid varje ansökningsomgång är det de "mest kortutbildade" som tas in i först och sedan kan det vara ont om platser för andra sökande).

Effekten av ditt "breda" val kan alltså leda till en väldigt smal väg av möjligheter istället

Finns det alternativ...?
Om du känner att gymnasievalet är svårt och inte hittar rätt i det stora utbudet av utbildningar så finns det andra alternativ än att välja det som kanske uppfattas som ett "brett" gymnasieprogram.

Att välja ett yrkesprogram ger dig både en tydlig yrkesutgång, ofta med möjlighet att få jobb ditekt efter utbildningen, dessutom kan du komplettera med vissa kurser och därmed få allmän behörighet för vidare studier på högskola eller universitet.

Efter ett yrkesprogram har du dessutom större möjligheter att komma in på komvux och komplettera med extra kurser för att kunna söka högre utbildningar (om du missat att komplettera dessa kurser redanunder din gymnasietid).

Slutsats
Är du osäker på hur du skall välja inför gymnasiet så är det många gånger bättre att välja ett yrkesprogram (och komplettera med vissa kurser för högre studier) än att välja ett studieförberedande program som uppfattas som "brett".

PS. Med godkända studieresultat från ett yrkeprogram (utan extra kurser) har du dessutom grundläggande behörighet att välja en Yrkeshögskoleguiden, en mycket populär eftergymnasial utbildningsform som leder till jobb!

Det finns många alternativ och utbildningsvägar men oavsett hur du väljer så önskar vi dig allt lycka i framtiden!

Länktips
acast.com/utbildningspodden/framtidsyrken
http://antagningskanslier.se - info om alla gymnasieantagningskanslier i hela Sverige (med tillhörande gymnasieskolorna)
framtid.se/bloggar/vad-ar-gymnasiekompetens