Nationell Yrkesutbildning (NY) - Nya möjligheter till omställning Malin har ansökt till en utbildning inom NY som är en ny utbildningsform

Nationell Yrkesutbildning (NY) - Nya möjligheter till omställning

Malin har arbetat som produktionsmedarbetare på en fabrik i Halland som tillverkar skyddsutrustning i över tio år. Arbetsplatsen har varit en plats där hon har skapat många minnen och och utvecklats som person.

Under det senaste året har fabriken genomgått en stor omställning för att automatisera många delar av tillverkningsprocessen, inklusive hennes uppgifter.

Malin stänger dörren bakom sig och blickar framåt

När nyheten om arbetsbrist och varslingar nådde henne, kände hon en stöt av oro och osäkerhet. Det var som om marken under hennes fötter började skälva, berättar hon. Trots den initiala chocken insåg Malin att det var dags att ta tag i situationen och se framåt. Hon visste att hon behövde hitta en ny väg, en ny möjlighet att följa. Efter diskussioner med sin omställningsorgnaistion, bestämde hon sig för att börja studera.

"Det är som att stänga en dörr, men öppna flera andra" säger Malin med en hoppfull ton när hon pratade om sitt beslut att skola om sig. "Visst, det är skrämmande att lämna det bekanta bakom sig, men jag ser det som en chans till förändring och att utvecklas."

Malin tog kontakt med en studie- och yrkesvägledare via gratistjänsten FragaSYV.se. Efter en viss konsultation föll hon för den helt nya utbildingsformen Nationell Yrkesutbildning (NY) som kändes som ett självklart val för henne. Hon ville ha en utbildning som inte krävde skyhöga behörighetskrav och som snabbt kan få ut henne i arbetslivet igen. Trots att det skulle bli utmanande att återvända till studierna efter så många år, känner Malin nu en stark motivation att lyckas.

"Jag ser det här som en möjlighet att följa min passion" sa hon. "Att bli servicetekniker ger mig chansen att arbeta med teknik, vilket alltid har fascinerat mig. Jag är redo att lära mig nya saker och ta mig an nya utmaningar."

5 fördelar med Nationell Yrkesutbildning (NY)

  • Lägre behörighetströskel
  • Det är releativt korta utbildingar
  • Dom blandar teori med LIA-praktik
  • Dom är kostnadsfria och CSN-berättigade
  • Stora möjligheter till jobb direkt efter studierna

Nationell Yrkesutbildning (NY) ger fler människor chans till att börja studera

Med en positiv inställning och en stark vilja att lyckas, kommer Malin att påbörja sin nya resa hösten 2024. För henne är det inte bara en omställning i karriären, utan en möjlighet till personlig tillväxt och framgång.

Vad är Nationell Yrkesutbildning?

Nationell Yrkesutbildning (NY) är kortare utbildningar som fokuserar på att lära ut kunskaper som arbetsmarknaden efterfrågar – fast på kortare tid. Utbildningarna har en lägre behörighetströskel än många andra utbildningar. Detta öppnar upp en värld av möjligheter för fler människor att snabbt utbilda sig och komma ut i arbetslivet och/eller yrkesväxla.

>> Sök & jämför Nationell Yrkesutbildning på Studier.se >>

1 Utvalda yrken