På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Värnplikten är tillbaka

Värnplikten är tillbaka

Regeringen har nu fattat ett beslut om att återinföra värnplikten i Sverige.
Det innebär att omkring 13 000 ungdomar födda 1999 kommer att få en kallelse för att genomföra mönstring under hösten. Därefter blir 4000 utvalda att genomföra den militära grundutbildningen.

Detta är ett litet antal av alla 18 åringar i Sverige. Vilket medför att ”risken” att motvilligt genomföra grundutbildningen förmodligen kommer att vara väldigt liten. 

Anledningen till detta är bland annat att det tidigare systemet som byggde på frivillighet inte motsvarade försvarsmaktens behov av gruppbefäl, soldater och sjömän.

Nytt från tidigare är att kvinnor även kommer att kallas till mönstring, detta innebär att värnpliktslagstiftningen blir mer könsneutral. Läs mer om detta på försvarsmakten.se

Beslutet gäller skyldighet att mönstra från den 1 juli 2017 och att fullgöra militär grundutbildning från och med den 1 januari 2018.

Frågan är nu om intresset kommer att öka för en framtid inom försvarsmakten? Eller om fler och fler kommer att ta avstånd till att självmant söka sig till försvarsmakten.

Läs reportaget "En framtid inom försvaret"